Nisu se proslavili

CCI o radu federalne vlasti u mandatu 2014-2018: Porazni rezultati Parlamenta, konstantna nestabilnost

Front 17.09.18, 13:51h

CCI o radu federalne vlasti u mandatu 2014-2018: Porazni rezultati Parlamenta, konstantna nestabilnost
Navedeno je da je Vlada FBiH u aktuelnom mandatu utvrdila 166 zakona, što je za 74 manje nego u prethodnom mandatu, a istovremeno je utvrdila devet strategija, dok je u prethodnom mandatu utvrđeno 12

 

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su saopćili da je aktuelni mandat u Federaciji BiH obilježen konstantnom političkom nestabilnošću uzrokovanom problemima unutar vladajuće koalicije.

 

CCI su na pres-konferenciji prezentirali analizu rada Parlamenta i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u mandatu 2014 - 2018. godina.

 

- Politička kriza u Federaciji BiH, tokom aktuelnog mandata, najdramatičnije se odrazila na rad i rezultate Parlamenta FBiH, pogotovo Predstavničkog doma - izjavila je konsultantica za monitoring CCI-ja Lejla Deronja Suljić.

 

Po njenim riječima, rad Predstavničkog doma imao je više karakter vanrednog nego redovnog, a rezultati oba doma, u uvjetima političkih tenzija, daleko su ispod rezultata u prethodnom mandatu iako je i on bio opterećen tenzijama.

 

- Unutar federalne vlasti u aktuelnom mandatu imali smo priliku svjedočiti značajnom doprinosu vladavini prava i izgradnji pravne države. No ne radi se o zaslugama vladajuće koalicije niti Vlade ili Parlamenta nego o aktivnosti sistematskog reagovanja putem apelacija Ustavnom sudu na sporne akte koje donosi Vlada  i usvaja Parlament, a koje je provodio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović - kazala je na pres-konferenciji koordinatorica CCI-ja za odnose s medijima Ana Lučić, pozivajući se na izvještaj CCI-ja.

 

Konsultant za monitoring Alen Čular govorio je o radu Federalne vlade u mandatu 2014-2018. godina, u kojem se, po njegovim riječima, potvrđuje teza da kvantitet ne znači nužno i kvalitet.

 

Navedeno je da je Vlada FBiH u aktuelnom mandatu utvrdila 166 zakona, što je za 74 manje nego u prethodnom mandatu, a istovremeno je utvrdila devet strategija, dok je u prethodnom mandatu utvrđeno 12.

 

Istaknuto je i da su žene u aktuelnoj Vladi FBiH na čelu četiri od 17 ministarstava, što je, kako upozoravaju iz CCI-ja, u neskladu sa Zakonom, kojim je definirana zastupljenost od najmanje 40 posto.   

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI