uzmite vrijeme za oporavak

Stvari koje žena nikako ne smije da radi poslije carskog reza

ŽENA iN 10.09.18, 20:48h

Stvari koje žena nikako ne smije da radi poslije carskog reza
Oporavak obično traje šest nedjelja tokom kojih žena treba da pazi, odnosno da izbjegava neke teže radnje

 


Jedan od najljepših trenutaka u životu svake žene je onaj kada postanu majke. Zbog raznih komplikacija, pojedine ne mogu prirodno da se porode, pa je neophodan carski rez. Iako je danas medicina napredovala i ovo više nije toliko rizična operacija, neophodno je vrijeme za oporavak i zarastanje ožiljka.

 

Carski rez je operacija kojom beba dolazi na svijet, kroz rez preko stomaka i maternice. Oporavak obično traje šest nedjelja tokom kojih žena treba da pazi, odnosno da izbjegava neke teže radnje. Tako nove mame ne bi trebalo da:

 

1. Podižu bilo šta što je teže od bebe, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Poslove po kući bi trebalo da izbjegavaju što je duže moguće, kako bi ožiljak brže zarastao.

 

2. Ne preporučuje se da voze auto. Neki pokreti tokom vožnje bi mogli biti bolni i nekoliko mjeseci nakon porođaja.

 

3. Ne smiju da dehidriraju. Nakon carskog reza, mnoge žene imaju problema sa stolicom, jer je abdomen osjetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo se hraniti i kretati se da bi crijeva bila aktivnija. Većina žena se plaši, pa zato treba naglasiti da šavovi ne mogu da popucaju.

 

4. Izbjegavaju da spavaju na stomaku. Spavanjem na stomaku može da se produži vrijeme zarastanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. Nakon carskog reza se preporučuje spavanje na leđima, a nekim ženama na boku, piše Zadovoljna.

 

5. Izbjegavanje se*sualnih odnosa. Se*s u tih šest nedjelja može da bude bolan i neprijatan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

 

6. Izbjegavanje korištenja stepenica, bar dvije nedjelje nakon carskog reza. Ako je vaša spavaća soba ili bebina soba smještena na spratu, premjestite se privremeno u prizemlje. Kada počnete da koristite stepenice, hodajte lagano i pažljivo.

 

7. Ukoliko dobijete temperaturu ili osjećate bol koji ne prolazi, odnosno postaje jači, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije.

 

8. Izbjegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje) ili javnom bazenu sve dok vam ožiljak ne zaraste i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Takođe, izbjegavajte korištenje tampona.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI