Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH

Sivro: Protestni skup će biti u srijedu pred zgradom Vlade KS, očekujemo hiljadu osoba

Hronika 10.09.18, 14:32h

Sivro: Protestni skup će biti u srijedu pred zgradom Vlade KS, očekujemo hiljadu osoba
Pojašnjava da se 12. septembra očekuju od 500 do hiljadu ljudi, koji u vrijeme štrajka nisu u smjeni, ali da nastavni proces neće zbog toga trpjeti. Očekuju, kaže, podršku i drugih sindikata

 

Predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo saopćili su danas da će mirni protesti biti održani u srijedu (od 12.05 do 14 sati) jer s Vladom Kantona Sarajevo dosad nisu uspjeli dogovoriti adekvatan termin za razgovor u vezi s osnovicom za plaće.   

 

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata Saudin Sivro pojasnio je na pres-konferenciji da su protesti blagovremeno i u skladu sa zakonom najavljeni, ali su u petak, 7. septembra, dobili odgovor - poziv za sastanak koji bi bio održan u zgradi Vlade KS u srijedu 12. septembra u 13 sati, u vrijeme protesta.

 

- Vladi KS ponudili smo ponovo mogućnost sastanka danas ili sutra. Nemamo ništa protiv da prisustvuju i predstavnici ostalih sindikata. Vidjet ćemo da li će do toga doći, da li će doći do dogovora - naglasio je.  

 

Sivro kaže da je njihov prvobitni zahtjev, iz maja ove godine, bio pregovaranje o osnovici od 380 KM, ali "smo spustili tu cijenu rada o kojoj bismo pregovarali".

 

- Vlada KS obavezna je da, ako dođe do promjena u Budžetu, sa Sindikatom dogovara uvećanu osnovicu - kazao je.    

 

Pojašnjava da se 12. septembra očekuju od 500 do hiljadu ljudi, koji u vrijeme štrajka nisu u smjeni, ali da nastavni proces neće zbog toga trpjeti. Očekuju, kaže, podršku i drugih sindikata.

 

- Protesti će biti mirni, mi ih nazivamo mali. Vidjet ćemo kako će se stvari dešavati. Ako 12. septembra ne bude dogovora, bojimo se da ćemo biti prisiljeni štrajkove upozorenja održavati svaki dan u prvoj i drugoj smjeni (1. i 2. čas) - naglasio je.   

 

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović smatra da nema razloga da, putem socijalnog dijaloga, ne bude riješeno pitanje poboljšanja materijalnog statusa radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo posebno jer su, kako kaže, ranije već postignuta određena poboljšanja u TK, HNK, USK i ZDK.

 

- Najbolje preduvjete ima upravo Kanton Sarajevo koji je Budžet povećao za 14 procenata, što nije uradio nijedan kanton na području FBiH. Da je sreće, već bi kroz formu socijalnog dijaloga bili pozvani predstavnici Sindikata i to bi bilo dogovoreno. Međutim, mi ćemo očito ponovno kroz proteste morati rješavati ovaj problem - naglasio je.

 

Pojašnjava da njih, zapravo, interesira osnovica za oko 3.300 njihovih članova.    

 

- Ako drugi sindikati prihvaćaju i niže osnovice i niže plaće, nemamo ništa protiv. U ovom slučaju proteste organiziramo za naše plaće, ekonomsko-socijalni položaj. I na ovaj način pozivamo Vladu KS da se danas, eventualno sutra dogovorimo i da do protesta ne dođe - naglasio je.

 

Saudin Sivro pojasnio je da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo zastupa zaposlenike u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Njihove plaće se kreću od 600 do 1.200 KM, ovisno od napredovanja, stručne spreme, staža.

 

Posljednji protest prosvjetnih radnika održan je 8. maja ove godine. Tom prilikom je zatraženo 'obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja i prosvjetnih radnika'.

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI