Šest glasova ZA

Odluka UO: Prof. Gavrankapetanović se uz podršku akademske zajednice vraća na Medicinski fakultet

Hronika 07.09.18, 18:38h

Odluka UO: Prof. Gavrankapetanović se uz podršku akademske zajednice vraća na Medicinski fakultet
Rektor UNSA Rifat Škrijelj ponovio je da žali što profesor Gavrankapetanović nije u nastavnom procesu Medicinskog fakulteta kao vrhunski hirurg i ortoped. On je kazao da je to odluka NNV Medicinskog fakulteta, dekanese Fakulteta i njegovih organa

 

Članovi UO UNSA sa šest glasova za i tri protiv glasali su za povratak profesora Ismeta Gavrankapetanovića u nastavni proces Medicinskog fakulteta odlučujući po njegovom prigovoro o prekidu radnog odnosa na tom fakultetu. Dva člana nisu prisustvovala sjednici. 

 

Predsjednik UO Murat Ramadanović kazao je da su oni kao drugostepeni organ donijeli ovakvu odluku, te da je na rukovodstvu Medicinskog fakulteta da je provede, prenosi Patria.

 

- U ovom slučaju prigovor prof. Gavrankapetanovića se prihvata i time smo završili tu tačku dnevnog reda. Mi kao UO kao drugostepeneni organ pozitivno smo odgovorili na njegov prigovor i on se treba vratiti na Medicinski fakultet i sad je stvar dekanese (Semre Čavaljuga op.a.)  i ostalih da ispoštuju odluku UO - kazao je Ramadanović. 

 

Za povratak prof. Gavrankapetanovića glasali su Ramadanović, prof.dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, prof. dr. Abidin Deljanin, prof. dr. Kasim Bajrović, acc. prof. dr. Dejan Milošević, dr. Mersiha Slipičević.

 

Protiv su glasali Sifet Kukuruz, Sandra Začinović i Haris Zahiragić, predstavnik studenata.

 

Rektor UNSA Rifat Škrijelj ponovio je da žali što profesor Gavrankapetanović nije u nastavnom procesu Medicinskog fakulteta kao vrhunski hirurg i ortoped. On je kazao da je to odluka NNV Medicinskog fakulteta, dekanese Fakulteta i njegovih organa. 

 

- Nakon današnje odluke UO, rukovodilac organizacione jedinice je dužan poštovati odluku organa upravljanja. One će biti proslijeđene Medicinskom fakultetu na postupanje i ja kao rektor očekujem da će ih dekanesa Medicinskog fakulteta i vijeće Fakulteta implementirati. Ako ne udovolje odluci UO rizikuju da advokatska kancelarija koja zastupa prof. Gavrankapetanovića svoj fokus daljeg traženja zaštite njegovih prava usmjeri prema Medicinskom fakultetu i rukovodiocu Fakulteta, a predsjednik UO, UO i rektor UNSA su relaksirani današnjim činom zato što drugostepeni organ nadležan za rješavanje prigovora iz radno-pravnog odnosa danas je donio svoju odluku  - kazao je Škrijelj.

 

Rektor je istakao da mu je drago da je za ovu odluku glasalo šest doktora nauka, ljudi koji pripadaju akademskoj zajednici i koji znaju šta znači uključivanje ili isključivanje redovnog profesora iz nastavnog procesa. 

 

Advokatica prof. Gavrankapetanovića Maida Galijatović kazala je u izjavi medijima da je UO upoznala sa činjenicom da je od dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuga dobila dopis u kojem je navedeno da je sedam osoba zaposleno na Medicinskom fakultetu, a koje nisu zaposlene u KCUS-u što predstavlja grubu diskriminaciju prof. Gavrankapetanovića u odnosu na to osoblje koje je i danas zaposleno na tom Fakultetu.

 

- Medicinski fakultet u Sarajevu nikada UO nije dostavio spis sa prigovorom prof. Gavrankapetanovića na dalje postupanje što je gruba povreda pravila. Upravo sumnjajući da će prava prof. Gavrankapetanovića biti povrijeđena i na taj način mi smo prigovor dostavili direktno UO 9.05.2018. godine - kazala je Galijatović. 

 

 

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI