Iscrpljujući posao na rajskom otoku

Mračna strana jednog od najpoznatijih ljetovališta: Noću ne mogu da spavam od bolova, a radi se i po 14 sati dnevno

Nedjeljni magazin 06.09.18, 19:06h

Mračna strana jednog od najpoznatijih ljetovališta: Noću ne mogu da spavam od bolova, a radi se i po 14 sati dnevno
Jedan bugarski nosač prtljaga izjavio je da noću ne može da spava od bolova. Već nekoliko godina radi ovaj posao kako bi sakupio novac da otvori svoj market u Bugarskoj

 

Tamo gdje turisti dolaze da odmaraju, sezonski radinci obavljaju posao u uslovima koji su često nehumani.

 

Svake godine milioni turista posjećuju grčko ostrvo Santorini i plaćaju noćenje i do hiljadu eura. Ista ta suma je mjesečna plata jednog konobara, ali i nosača prtljaga koji obavlja iscrpljujući posao po vrućini rajskog ostrva. 

 

Samo vjera u ljepšu budućnost im pomaže da to izdrže i nastave dalje. 

 

Možda su litice Santorinija savršen pejzaž za odmor, ali za ove ljude koji se penju uz 146 stepenica nekoliko puta dnevno noseći prtljag težak i do 30 kilograma definitivno nije idealno okruženje. 

 

Jedan bugarski nosač prtljaga izjavio je za grčki „Lifo“ da noću ne može da spava od bolova. Već nekoliko godina radi ovaj posao kako bi sakupio novac da otvori svoj market u Bugarskoj. 

 

- Često se pitam da li ću uopšte doživjeti 60. godinu. Noću ne mogu da spavam od bolova, a nekada nosim i po dva kofera uzbrdo - rekao je. 

 

Kada padne noć, nosači se odmaraju, ali druga ekipa - konobara i barmena počinje svoj radni dan. 

 

Jedan barmen, takođe iz Bugarske, kaže da u toku noći pripremi i do 400 pića. Kako padne mrak, pa sve do izlaska sunca stajanja nema! 

 

Radi i po 14 sati dnevno, a vrijeme za privatni život ne postoji. Sanja da izgradi sopstveni hotel u Bugarskoj, gdje euro ima četiri puta veću vrijednost nego u Grčkoj.

 

 

(b92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI