video/ vrebaju brojne opasnosti

Kolinda Grabar - Kitarović u ponoć pregledavala granicu s BiH, napao je roj stršljenova!

Hronika 06.09.18, 10:45h

Kolinda Grabar - Kitarović u ponoć pregledavala granicu s BiH, napao je roj stršljenova!
Predsjednica je posjet započela u Cetingradu u tamošnjoj novoj zgradi Granične policije gdje je održala sastanak s predstavnicima Ravnateljstva policije, Policijske uprave karlovačke i Granične policije

 

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je noćas Postaju granične policije Cetingrad te je nakon ponoćnog obilaska zelene granice s Bosnom i Hercegovinom u mjestu Buhača izjavila kako se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije - piše Index.hr

 

"Moj dojam o čuvanju granice je izvrstan", izjavila je predsjednica nakon obilaska granice na Zajedničkom međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac. Izrazila je zadovoljstvo zbog dobre suradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije jer se brzo i dobro reagira prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

 

"Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Europskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica", ocijenila je  Grabar-Kitarović koja je i sama dio granice pregledala termovizijskom kamerom, koja omogućuje da se u i u mraku jasno vidi kretanje ljudi. Predsjednicu je u jednom trenutku napao roj stršljenova pa se tako i sama uvjerila u jednu od mnogobrojnih opasnosti koje vrebaju policiju u obavljanju svog posla.

 

Postupanje policije sukladno zakonu

 

Grabar-Kitarović je uvjerena da će se problem migracija i ilegalnih pokušaja prelaska granice nastaviti te je ocijenila kako je postupanje hrvatske policije na granici u potpunosti sukladno EU legislativi, kako pri čuvanju granice tako i u postupanju s migrantima koji pokušavaju ući ili ilegalno uđu u Hrvatsku.

 


Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija i strahuju za svoju sigurnost. Istaknula je kako je dobila i zamolbu za pomoć iz Velike Kladuše u BiH kako bi njihov zahtjev da se spriječi osnivanje velikog migrantskog centra u tom gradu došao do Europske komisije. Tamo smatraju kako nije dobro da na jednom mjestu bude koncentriran velik broj migranata te traže da se u BiH na većem području izgradi više manjih centara, upravo zbog opasnosti od porasta kriminala te napada na ljude i imovinu.

 

"Ovo je vanjska granica Europske unije i Schengenska granica i mi dobrom kvalitetom nadzora granica pokazujemo spremnost na proširenje Schengena na Hrvatsku", kazala je Grabar-Kitarović.

 

Dovoljno policije

 

Predsjednica je posjet započela u Cetingradu u tamošnjoj novoj zgradi Granične policije gdje je održala sastanak s predstavnicima Ravnateljstva policije, Policijske uprave karlovačke i Granične policije.

 

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić kazao je kako na tom području ima dovoljno graničnih policajaca. Podsjetio je i kako je ovog ljeta u jednom trenutku čak 250 migranata željelo prijeći u Hrvatsku zbog čega je u kratkom vremenu "dignut" veliki broj policijskih službenika.

 

"Imamo policije u onom broju koji nam je potreban, sasvim dovoljan da odgovorimo potrebi zaštite državne granice. I ljudi i tehnika kojom raspolažu kvalitetno štite državnu granicu“, rekao je Ćelić.

 

Video predsjednicine posjete pogledajte ovdje

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI