NENAD MAGLAJLIĆ/ 'OSTAJTE OVDJE'

Zbog čega napustiti ovu ljepotu, kad može drugačije: Mislite da je svugdje bolje nego ovdje... Da li je baš tako?!


05.09.18, 11:51h

 

 

Kažu da je mladost razdoblje između djetinjstva i zrelosti, a da se pod pojmom omladine označavaju osobe od petnaeste do tridesete godine života. Ograničenja godinama nisu nikakvo pravilo, ima puno omladine koje je zrelija od onih koji već odavno omladinci nisu. Omladinsko razdoblje bi trebalo biti najljepše, puno ljubavi, želja, naivnosti, druženja.


U mnogo država diljem svijeta omladina je pokretač razvoja društva, humanizma, patriotizma. Za omladinu bivše države su pričali da je nakon Drugog svjetskog rata gradila pruge, mostove, ceste, da se u zraku osjećao elan, nadahnuće. Gdje je i šta radi današnja omladina? Kuka, bez prebijene pare obilazi šaltere tražeći posao, popunjava listiće u kladionicama... Uvučena u opštu apatiju pokušava pronaći način da napusti zemlju. Svugdje je bolje nego ovdje? Da li je to baš tako?


Došao neki dan u Sarajevo Enes, sin prijateljice koja živi u Americi. Jedva se kreće, sve ga boli, ne radi, reče da je na bolovanju. Pitam ga sta mu je bilo? Kaže da ga sunce omađijalo, da se zateturao i ubo na kaktus. Skoro se počeh smijati... Kako na kaktus, bodlje od kaktusa mi u Sarajevu pincetom vadimo. Nije to taj kaktus objasni, to su oni veliki kaktusi od par metara, moraš uzeti merdevine da dosegneš njegovu visinu. Pitam, odkud ti i toliki kaktus zajedno? Reče da u Feniksu, glavnom gradu Arizone, radi kao baštovan. Pomislim, pravo se snašao.


Snašsao se i Cober, bistrička raja pričala da u Njemačkoj radi na kompjuteru u jednoj fabrici. Pritisne dugme, a vreća od trideset kilograma cemente padne mu pravo na leđa. Vreću treba nosati nekih tridesetak metara, a zatim je složiti na transportno vozilo. I tako svaki dan dok ne avanzira, dok ga ne premjeste na neko novo radno mjesto na kojem nema kompjutera.


Kakvo je vrijeme u Zapadnoj Evropi? Ružno, depresivno, sivi oblaci nisko nad glavom. Nema tamo mirisa mora, majčine dušice, cvrčanja cvrčaka. Sa njihovih hladnih plaža u stan jedino možeš unijeti pijesak prljave boje koji se teškom mukom, četkom, sa kože skida.


Nema tamo ni konoba, ni starih prijatelja, ni rodbine, ni ljubavi iz djetinjstva. Nema oblutaka na plaži u obliku srca, ni toplih pogleda utopljenih u dobrom vinu i maslinama.


Zbog čega napustiti ovu ljepotu?


Bosna i Hercegovina je prekrasna zemlja. Treba li nabrajati prirodne ljepote, planine, more, jezera, izvore... Toliko šuma, proplanaka, vode na malom prostoru.

 
"Ostajte ovdje", napisa pjesnik. Ne napuštajte zemlju omladinci, uzmite uzde u svoje ruke, ne dozvolite da vas uguravaju u torove, da se poigravaju sa vama, da vam pričaju o prošlosti, a da budućnost ne pomenu.


Recite javno šta vam smeta, ne dozvolite da o vašoj sudbini odlučuju oni koji to ničim ne zaslužuju.


IZAĐITE NA IZBORE, GLASAJTE!


Ako vam se baš niko od predloženih kandidata ne dopada, glasajte i tada... Izaberite najmanje zlo. Ono je puno bolje od tuđih vrtova i dugmadi na fabričkim kompjuterima.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


BLIN
KOMENTARI