Zlatna groznica drma BiH

Bh. gradić leži na zlatu i srebru: Adriatic Metals nakon VELIKIH OTKRIĆA traži još zemljišta u Varešu!

Biznis Klub 31.08.18, 11:25h

Bh. gradić leži na zlatu i srebru: Adriatic Metals nakon VELIKIH OTKRIĆA traži još zemljišta u Varešu!
Nakon serije izuzetno uspješnih probnih iskopavanja koja su započela 2017, kompanija je sakupila dovoljno podataka da opravda zahtjev za proširenje postojećeg ugovora

 


Kompanija Adriatic Metals, koja provodi istraživanja ruda u Varešu, želi proširiti svoje zemljište, nakon velikih otkrića, navode australijski mediji.

 

Iz kompanije su naveli da je opštinsko vijeće odobrilo zahtjev kompanije za proširenje koncesionog dogovora izvan parcela koje su u 100-postotonom vlasništvu ove kompanije, prenio je list The West Australian, prenosi Biznisinfo.ba. Podsjetimo da je firma izlistana na berzi u Australiji.

 

Pod uslovima originalnog ugovora, Adriatic je dobio vlasništvo nad tri polja, od kojih dva okružuju iskopinu Veovača, a treće Rupice.

 

vares-zlato

 

Nakon serije izuzetno uspješnih probnih iskopavanja koja su započela 2017, kompanija je sakupila dovoljno podataka da opravda zahtjev za proširenje postojećeg ugovora.

 

Adriatic vjeruje da postoji znatan potencijal da se proširi postojeća oblast na kojoj su pronađeni minerali.

 

Konkreno, koncesija na iskopini Rupište proširena je da obuhvati zemlju sjeverno od mjesta na kojem su vršena probna istraživanja u junu, kada je na tonu zemljišta pronađeno 2,1 gram zlata, 158 grama srebra, 2,3 posto bakra, 8,6 posto olova, 12,8 posto cinka itd.

 

Visoko mineralizirana iskopina produžava na sjever, direktno u proširenu oblast, i predstavlja neodoljivu metu za ovu kompaniju, navodi australijski list.

 

Direktor Adriatic Metals Geraint Harris je rekao:

 

“Odobrenje proširenja koncesije od Opštine Vareš bazirao je na sastanku vijeća i diskusiji, koja je rezultirala jednoglasnim pozitivnim glasanjem. Ovo pokazuje značajnu demostraciju lokalne podrške u Općini Vareš zbog koje smo veoma sretni. Proširena koncesija će nam omogućiti da upotrijebimo moderne tehnike ispitivanja na veoma perspektivnoj oblasti i dalje će pomoći da se maksimalno iskoristi vrijednost projekta u Varešu kratkoročno i dugoročno.”

 

List navodi da će zahtjev sada biti podložan javnom uvidu i, ako i ta faza bude uspješna, biti će podnesen „lokalnom ministarstvu“ na finalno odobrenje.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI