Epilog međunarodne policijske akcije 'Solinjanka'

Poznati hercegovački diler pomilovan zbog smrti supruge, a sad ponovo uhapšen zbog trgovine heroinom

Hronika 31.08.18, 09:07h

Poznati hercegovački diler pomilovan zbog smrti supruge, a sad ponovo uhapšen zbog trgovine heroinom
Akcija provedena u saradnji s MUP-om Hrvatske, gdje je droga krijumčarena. Pretresi obavljeni u Grudama i Mostaru, priveden i D. R.

 

U međunarodnoj policijskoj akciji kodnog naziva “Solinjanka” prekjučer je ujutro u Grudama uhapšen Ante Tomas zvani Sadić, jedan od najpoznatijih hercegovačkih narkodilera, koji je u Sudu BiH bio osuđen na deset godina zatvora zbog preprodaje heroina, saznaje “Avaz” od izvora bliskog istrazi.

 

Izvršeni pretresi

 

U ovoj akciji, koja je rađena u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih psolova Hrvatske, osim Tomasa, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su i D. R. Izvršeni su pretresi objekata i vozila na dvije lokacije u Grudama i Mostaru.

 

Uhapšeni su osumnjičeni za organizirano krijumčarenje heroina na području BiH i Hrvatske, kao i za prodaju na ilegalnom narkotržištu na području Mostara i Hercegovine.

 

- Provođenjem istražnih radnji nad osumnjičenim osobama, zadokumentirano je krijumčarenje više kilograma opojne droge heroin - navedeno je u saopćenju SIPA-e.

 

U zajedničkoj policijskoj akciji pripadnicima SIPA-e pomoć su pružili službenici Granične policije BiH te MUP-ova Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona. Obojica uhapšenih bit će predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na daljnje postupanje.

 

Smrt supruge

 

Ante Tomas osuđen je 2010. u Sudu BiH na deset godina zatvora zbog organiziranja grupe koja je iz Crne Gore švercovala heroin u BiH. Kako saznaje Avaz od izvora bliskog istrazi, Tomas je nedavno izašao iz zatvora nakon što je pomilovan zbog smrti supruge i brige o maloljetnom djetetu.

 

ante-tomas

 

No, on se po izlasku iz zatvora povezao s grupom dilera iz Hrvatske te je nastavio sa starim poslom.

 

Oduzeti mobiteli i vozila

 

Prilikom pretresa u akciji “Solinjanka” pronađeni su i oduzeti skoro 70 grama smeđe praškaste materije koja asocira na opojnu drogu heroin i pištolj CZ 99. Oduzeti su i mobilni telefoni koji su korišteni u međusobnoj komunikaciji prilikom krijumčarenja droge, kao i vozila koja su korištena prilikom prijevoza opojne droge.

 

Istražiteljima prodao drogu

 

Ante Tomas pao je 2008. godine nakon što je tada u julu, zajedno sa Mariom Jukićem, prikrivenom istražitelju prodao kilogram heroina za 14.000 eura.

 

Početkom avgusta iste godine, njih dvojica su prikrivenim istražiteljima prodala pet kilograma heroina iz Crne Gore za 70.000 eura kod Tržnog centra "Prodex" na Graničnom prijelazu Gorica.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI