Vanredna sjednica u Rektoratu UNSA

Pećanin: Javnost mora prisutvovati raspravi o doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću!

Hronika 30.08.18, 20:55h

Pećanin: Javnost mora prisutvovati raspravi o doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću!
Rektor UNSA Rifat Škrijelj je, znajući za sve naprijed navedene nepravilnosti i zakonitosti u radu Univerziteta, jer je bio upoznat sa stavovima pravnih službi i inspekcijskim nalazom, zloupotrijebio svoj položaj i nesavjesno postupio, iako je znao da je prestanak Ugovora o radu prof. Gavrankapetanovića nezakonit, kaže Pećanin

 

Advokat Senad Pećanin zatražio je od Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) da javnost bude uključena u vanrednu sjednicu tog tijela Univerziteta, koja se održava u petak u Rektoratu UNSA.

 

Prva tačka te vanredne sjednice je rasprava o zahtjevu profesora Ismeta Gavrankapetanovića da ga se vrati na poziciju profesora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

 

Pećanin podsjeća da je dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga prekinula rad profesoru Gavrankapetanoviću na tom fakultetu, jer je, kako je navedeno, Gavrankapetanović prestao raditi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

Pećanin u dopisu podsjeća da nije naveden niti jedan zakonski argument za prestanak rada dr. Gavrankapetanovića na Medicinskom fakultetu. Dodao je i to da je dekanesa Čavaljuga postupila tako iako je prethodno Pravna služba Fakulteta dala mišljenje da je profesoru Gavrankapetanoviću dužna omogućiti radni odnos na Fakultetu.

 

Podsjeća da je na Medicinskom fakultetu i danas angažirano akademsko osoblje koje nije zaposleno na KCUS-u, te da je zbog toga dr. Gavrankapetanović grubo diskriminiran, a pravo na rad mu je uskraćeno bez opravdanja.

 

Advokat Pećanin podsjeća i na to da su na posljednjoj sjednici članovi Upravnog odbora UNSA odbili prigovor dr. Gavranakapetanovića na prekid radnog odnosa na Medicinskom fakultetu, čime su, svjesno prekršili zakon i zloupotrijebili službene dužnosti.

 

- Rektor UNSA Rifat Škrijelj je, znajući za sve naprijed navedene nepravilnosti i zakonitosti u radu Univerziteta, jer je bio upoznat sa stavovima pravnih službi i inspekcijskim nalazom, zloupotrijebio svoj položaj i nesavjesno postupio, iako je znao da je prestanak Ugovora o radu prof. Gavrankapetanovića nezakonit, a da su njegove zakonske obaveze da obezbijedi zakonitost u radu Univerziteta, u skladu sa svojim ovlaštenjima.

 

Pravni tim profesora Gavrankapetanovića podnio je krivične prijave Federalnom tužilaštvu, i to protiv dekanese Medicinskog fakulterta Semre Čavaljuga, članova Upravog odbor UNSA koji su glasali protiv vraćanja prof. Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet, rektora Univerziteta Rifata Škrijelja, Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu te protiv NN lica koja su posredovala u navedenim nezakonitostima.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI