VIDEO/ Neviđena drama u SAD-u

Đoković tražio kantu za povraćanje, Rus nemoćno sjedio na betonu: 'Ovo neće prestati dok neko ne umre'

Sport 30.08.18, 18:18h

Đoković tražio kantu za povraćanje, Rus nemoćno sjedio na betonu: 'Ovo neće prestati dok neko ne umre'
I organizatori su shvatili da je vrag odnio šalu pa su prvi put u povijesti uveli “pravilo ekstremne vrućine” koje omogućava 10-minutnu stanku nakon trećeg seta u muškim, odnosno, drugog seta u ženskim dvobojima. Upravo je to pomoglo Novaku Đokoviću, inače jednom od najizdržljivijih tenisera

 

Novak Đoković zatražio je od skupljača lopti da mu donesu kantu za smeće ako bude morao povraćati, petorica su igrača izvjesila bijele zastave jer više nisu mogla stajati na nogama, a više od 20 gledatelja su s tribina iznijeli djelatnici hitne pomoći.

 

Tereni Flushing Meadowsa u utorak su više nalikovali bojnom polju, nego sportskom borilištu. Vrućina koja ovih dana hara New Yorkom napravila je rusvaj i na US Openu. Temperature su se popele na 38 stupnjeva Celzijusa, a uvjete je pogoršavala vlažnost zraka, koja je prelazila 50 posto.

 

Šest tenisača bilo je drugog dana turnira prisiljeno predati svoje mečeve, a od toga su petorica kao razlog navela zdravstvene probleme zbog vrućine - Talijan Stefano Travaglia, Litavac Ricardas Berankis, Argentinac Leonardo Mayer, Srbin Filip Krajinović i Rus Mihail Južnji. Jedini koji je odustao zbog ozljede mišića je Rumunj Marius Copil, suparnik Marina Čilića. Posebno je u toj priči bio tužan oproštaj Južnjeg, kojem je ovo bio posljednji Grand Slam turnir u karijeri, a okončao ga je nemoćno sjedeći na vrućem betonu.

 

- Sreća je što je sve završilo samo s predajama - rekao je francuski tenisač Julien Benneteau, dodavši da se mečevi u sredini dana nisu smjeli ni igrati.

 

Vrag je odnio šalu...

 

I organizatori su shvatili da je vrag odnio šalu pa su prvi put u povijesti uveli “pravilo ekstremne vrućine” koje omogućava 10-minutnu stanku nakon trećeg seta u muškim, odnosno, drugog seta u ženskim dvobojima. Upravo je to pomoglo Novaku Đokoviću, inače jednom od najizdržljivijih, odnosno tenisača s ponajboljom kondicijom, koji je u drugom i trećem setu protiv Martona Fucsovicsa jedva stajao na nogama, a u jednom mu je trenutku bilo toliko loše da je tražio i kantu u koju bi mogao povraćati.

 

- U prva tri seta obojica smo samo nastojali preživjeti - rekao je pobjednik Wimbledona.

 

Nakon stanke bio je kao nov, pomeo je Fucsovicsa, a poslije je bio i dobro raspoložen za šalu.

 

- Bilo je zabavno. Marton i ja smo ležali goli u ledenoj kupki, jedan kraj drugoga i, znate, bio je to prekrasan osjećaj. Boriš se s čovjekom dva i pol sata i onda odete u svlačionicu dok meč još nije završio i zajedno legnete u ledenu kupku. Bio je to prilično veličanstven osjećaj, moram priznati - ispalio je srpski tenisač.

 

 

Za razliku od njega, Leonardu Mayeru nije bilo do smijeha nakon što je morao predati meč Laslu Đereu.

 

- Mislim da više ne bismo trebali igrati pet setova. To je prošlost. Ovo neće prestati dok netko ne umre. To je nevjerovatno, mečevi su postali ružni i jedini način da to riješimo jest da ih skratimo - poručio je Mayer.

 

Sam Querrey objasnio je da je morao predati meč Andreasu Seppiju u četvrtom setu jer su ga od iscrpljenosti vrućinom počeli hvatati takvi grčevi u ruci da su mu se prsti “ukovrčali”, zbog čega više nije mogao držati reket.

 

Pet milijardi stupnjeva

 

Na još jedan detalj upozorio je i Marin Čilić, koji smatra da u ovakvim uvjetima dodatan pritisak na igrače stvara nedavno uvedeni sat koji im odbrojava 25 sekundi koliko imaju između poena.

 

- Uvjeti su u utorak bili brutalni i u takvoj se situaciji nije lako pripremiti za servis, posebno nakon dugih izmjena. Srećom za mene, u ovom ih meču nije bilo puno jer smo i Marius i ja agresivni igrači - rekao je Marin.

 

Treba ipak istaknuti da nije vrućina svima smetala. Australac John Millman izrazio je veliko nezadovoljstvo uvođenjem 10-minutne stanke, iako je u njegovu meču protiv Jensona Brooksbyja nije ni bilo, a Andrea Petkovic shvatila je da je pogriješila kad je otišla u klimatiziranu svlačionicu. Njemica uopće nije željela napuštati teren, ali kad je Jelena Ostapenko uzela stanku, shvatila je da nema smisla da sjedi deset minuta na vrućini, pa je otišla u rashlađenu prostoriju.

 

- Kad sam se vratila na teren, imala sam osjećaj da je vani pet milijardi stupnjeva - požalila se Petkovic, koja je odmah izgubila svoj servis, a nešto kasnije i meč.

 

A možda najduhovitiji savjet za borbu protiv visokih temperatura dala je druga tenisačica svijeta Caroline Wozniacki.

 

- Ja samo zamislim da ležim na plaži s margaritom u ruci.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI