FOTO/ Stop nasilju nad novinarima - mirna okupljanja širom BiH

Nakon napada na Vladimira Kovačevića, sa skupa u Sarajevu poručeno: Novinarstvo nije ZLOČIN!

Hronika 28.08.18, 13:28h

Nakon napada na Vladimira Kovačevića, sa skupa u Sarajevu poručeno: Novinarstvo nije ZLOČIN!
Samo konkretnim aktivnostima može se pokazati napadačima da novinari rade ozbiljan i odgovoran posao, jer se danas u BiH o slobodi govora može pričati samo u teoriji

 

'Stop nasilju nad novinarima u Bosni i Hercegovini, jer novinarstvo nije zločin' - poruka je koju su građanima i institucijama vlasti danas poručili novinari okupljeni u Sarajevu. Razlog njihovog okupljanja su sve češći fizički i verbalni napadi na novinare koji se ne sankcionišu, ali i podrška kolegi Vladimiru Kovačeviću koji je u nedjelju u Banja Luci brutalno pretučen. 

 

Novinarka Semira Degirmendžić istakla je da novinari upućuju konkretne zahtjeve nadležnim policijskim institucijama da provedu nepristranu i nezavisnu istragu te da što prije otkriju krivce za napad na novinara Kovačevića, ali i da se konačno sazna epilog svih prijava za napad na novinare u BiH. 

 

Drugi zahtjev novinara je, dodala je, izmjena Krivičnog zakona BiH kako bi se uvrstila odredba da je napad na novinara napad na službenu osobu pri vršenju službene dužnosti, što je i preporuka Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. 

 

Podsjetila je da je Vijeće ministara BiH prošle godine održalo nekoliko sastanaka u vezi te teme, gdje je rečeno da će Ministarstvo pravde BiH na niže nivoe uputiti taj prijedlog, ali da se to nikada nije desilo. 

 

Novinar Benjamin Butković smatra da više ne postoji pitanje prava na rad novinara, već na život jedne osobe. 

 

- Napadnut je jedan od nas. Redakcija, ime i prezime je potpuno nevažno u situaciji kada vam neko ugrozi život - poručio je Butković te naglasio da je novinarstvo ustvari slika bh. društva. 

 

Smatra da se samo konkretnim aktivnostima može pokazati napadačima da novinari rade ozbiljan i odgovoran posao, jer se danas u BiH o slobodi govora može pričati samo u teoriji.   

Novinar Saša Rukavina ističe da je prije 35 godina naučio da u novinarstvu postoji određeni rizik, ali i 'granica do koje se može ići'. 

 

- Ali, u posljednjih 15 dana desio se veliki broj besmislenih napada i takva situacija se više ne može tolerisati -  zaključio je Rukavina. 

 

Prema zvaničnim informacijama, u 2018. godini u BiH je napadnut 41 medijski radnik tokom obavljanja radnih zadataka.  

 

Mostarski novinari podigli glas protiv nasilja nad novinarima

 

 znak podrške kolegi Vladimiru Kovačeviću, novinaru BN televizije koji je pretučen u Banjoj Luci, novinari iz Mostara održali su prosvjednu šetnju od Trga hrvatskih velikana do Španjolskog trga u Mostaru, te su poručili kako se napad na novinare ne može tolerirati.

 

Faruk Kajtaz, novinar iz Mostara, iznio je zabrinjavajući podatak da je ove godine zabilježen 41 napad na novinare u BiH. Po njegovim riječima, ta brojka nije konačna. Mnogi napadi se ne zabilježi jer, kako je Kajtaz rekao, nemaju svi novinari snage, volje ni želje da prijave napade.

 

- Ovo je problem koji definitivno eskalira u BiH pa čak u i u regiji i zaista se plašim što bi se sve moglo dogoditi u predizbornoj kampanji u BiH, jer je očigledno da smo ušli u dugotrajnu krizu političke scene u BiH koja, zapravo, traje već godinama - istaknuo je Kajtaz.

 

Ocijenio je kako novinari moraju zauzeti stav i pokazati da poštuju svoju profesiju, da poštuju sebe i javnost te da su oni ti koji su spona između politike, stranaka i svih sudionika javnog života i običnih ljudi.

 

- U BiH stvara se atmosfera linča prema novinarima tako da su na kraju oni pravi izvršitelji, tzv. egzekutori najmanje krivi - smatra Vera Soldo, novinarka iz Mostara.

 

Navela je kako je odgovornost na onima koji na novinarska leđa stavljaju mete.

 

- Mi nismo mete, mi smo ljudi koji samo rade svoj posao. Dopustite nam da radimo svoj posao. BiH teži nekakvim demokratskim procesima, teži EU i zato zaboravimo stare torture kada se za slobodu mišljenja dobivao 'degenek'. Nadam se da smo prošli ta vremena - poručila je Soldo.

 

Politolog i novinar Husein Oručević istaknuo je kako je situacija u medijima općenito vrlo loša i u središnjoj, a pogotovo u istočnoj Europi. Oručević je dodao kako su novinari i mediji u jako lošem financijskom stanju, što koriste političaru kako bi iskorištavali novinarsku profesiju.

 

Inače, prosvjednu šetnju novinara u Mostaru organizirao je Klub novinara Mostara.

 

I u Zenici protesti novinara

 

Četrdesetak zeničkih novinara i zaposlenih u medijima, podržanih i sa dvadesetak građana, okupilo se danas simbolično pet minuta do 12 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici kako bi se pridružili protestima širom BiH zbog posljednjeg fizičkog napada u Banjoj Luci na novinara BN Tevizije Vladimira Kovačevića. 

 

-Krajnje je vrijeme za zajedničku akciju svih novinara u našoj zemlji, da se sva udruženja, sindikati, ali i pojedinci udruže u naporu da se zaustavi trend napada na novinare, dok ne bude kasno. Napad na bilo kojeg novinara u BiH, napad je i na sve nas - kaže novinar Mirza Dajić, koji je i član Upravnog odbora Društva novinara BiH.

 

Smatra da je potrebno više međusobne solidarnosti i podrške među onima koji rade ovaj posao, "jer smo svi mi na istom zadatku".

 

Nakon okupljanja ispred Robne kuće “VF”, novinari su se zapustili i u mirnu protestnu šetnju, želeći poručiti javnosti kako novinari, koji ionako rade i teškim uvjetima ne mogu biti meta bilo kakvih napada, pogotovo ne fizičkih.

 

U istrazi napada na Kovačevića saslušano više od 20 osoba

 

U dosadašnjoj istrazi napada na novinara BN TV Vladimira Kovačevića saslušano je više od 20 osoba, preduzimaju se mjere na utvrđivanju alibija i provjeravaju se informacije do kojih se dolazi u operativnom radu, saopćeno je iz Policijske uprave Banja Luka.

 

Dodaju i da su pronađeni i predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

 

Kovačeviću su dvije nepoznate maskirane osobe 26.augusta, nanijela povrede, a nakon prijave policija konstantno u saradnji i pod nazdorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka preduzima mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela.

 

Policijski službenici, kako se dodaje, nastavljaju sa intenzivnim preduzimanjem operativnih i istražnih radnji sve dok se krivično djelo ne rasvjetli i ne identifikuju izvršioci.

 

 

 

(Fena/az/ad)

BLIN
KOMENTARI