Tužno sjećanje

Obilježena 23. godišnjica masakra na Markalama: Dan kada su poginula 43 građana Sarajeva

Hronika 28.08.18, 12:53h

Obilježena 23. godišnjica masakra na Markalama: Dan kada su poginula 43 građana Sarajeva
Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senida Karović, u obraćanju okupljenima kazala je da "stravična sjećanja preživjelih građana s ovog mjesta nisu zaboravljana i do dana današnjeg su im jako bliska"

 

U sarajevskoj ulici Mula Mustafe Bašeskije danas je obilježena 23. godišnjica masakra na Markalama, u kojem je od granate ispaljene s agresorskih položaja poginulo 43 Sarajlija, dok ih je lakše i teže ranjeno 84, među kojim troje djece. 

 

Brojne delegacije i građani Sarajeva polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe na mjestu zločina odali su počast Sarajlijama ubijenim na današnji dan 1995. godine.  

 

Minobacačka granata kalibra 120 mm, ispaljena s agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu što se smatra jednim od najstravičnijih zločina koje su srpske vojne, policijske i paravojne formacije počinile u opkoljenom Sarajevu. 

 

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senida Karović, u obraćanju okupljenima kazala je da "stravična sjećanja preživjelih građana s ovog mjesta nisu zaboravljana i do dana današnjeg su im jako bliska". 

 

- Od izuzetne je važnosti kolektivno se sjećati, razvijati kulturu sjećanja, pogotovo među mladim generacijama. Moramo sve učiniti da otrgnemo od zaborava mjesta masovnog stradanja civilnih žrtava rata i tražiti pravdu. Danas se sjećamo nevino ubijenih, a oni koji su preživjeli treba da svjedoče i opominju da se zlo ne zaboravi i nikad ne ponovi. Nevini civili ciljano su gađani u agresiji na grad Sarajevo i državu BiH. Mjesta stradanja moraju nam biti mnogo više od pukog obilježavanja, jer ožiljci i rane ratnog vremena još jako bole. Pred nama je svima trajan zadatak da se zlo učinjeno gradu Sarajevu i njegovim građanima nikada i nikom ne ponovi - kazala je Karović. 

 

Predsjedavajuća Skupšitine Kantona Sarajevo Ana Babić istaknula je da je "nakon 23 godine uvijek isto sjećanje, uvijek isti trenutak praska, kada su na ovom mjestu ležala tijela i kada je tekla krv ovom ulicom". 

 

- Mladi ovog grada neprestano učite i pamtite ova vrata istine. Molim građane Sarajeva da sve dove koje učimo, sve sure koje imamo u svetim knjigama, molitve, očenaše i vjerovanja, neka budu stalno u našim srcima, ne samo na dan kada to obilježavamo, nego svakodnevno. Neka to bude naš zavjet da ovaj grad sada, sutra i ubuduće ima mir - kazala je Babić. 

 

Dvadeset osmog augusta 1993. ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga

 

Tokom agrasije od 1992. do 1995. u opsadi Sarajeva poginulo je više od 11.500 stanovnika, od kojih je više 1600 djece.

 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI