Cesta Neum-Stolac

Novom trasom moći će se voziti i 80 kilometara na sat: Povezivanje bh. mora sa ostatkom zemlje

Hronika 28.08.18, 09:37h

Novom trasom moći će se voziti i 80 kilometara na sat: Povezivanje bh. mora sa ostatkom zemlje
Planirani period implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Nova cesta je projektirana sa elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara

 

Do 2022. godine trebalo da bude završena cesta Neum-Stolac koja će povezati bh. more sa ostatkom zemlje i prepoloviti vrijeme putovanja na ovoj dionici.

 

U okviru projekta izgradnje magistralne ceste Neum-Stolac, u toku su radovi na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac. Radi se o završetku radova na poddionici Stari Neum - Babin Do (5,3 km), izgradnji ceste na poddionici Babin Do - Oštrovac (1,7 km) i tunela Oštrovac (190 m). A tu je i izgradnja ceste na poddionici Oštrovac - Broćanac u dužini od pet kilometara, prenosi Faktor.

 

Očekivani završetak radova je februar iduće godine.

 

- Kad se okončaju ovi radovi bit će izgrađeno 12 kilometara ceste. U pripremi je ugovor za izvođenje radova na LOT 4 – poddionica Prapratnica – Hutovo (2,5 km ), uključujući i tunel Žaba (975 m ). Očekivani početak radova je septembar 2018. godine. Na ostalim poddionicama u toku je postupak eksproprijacije - rekli su u JP Ceste FBiH.

 

Dodaju da početak radova na svakoj dionici ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanju urbanističko-tehničke dokumentacije, odnosno građevinske dozvole.

 

- Planirani period implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum-Stolac širine tri metra sa elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana sa elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto - kazuju u ovom preduzeću.

 

Podsjećanja radi, radovi na projektu se finasiraju kreditnim sredstvima međunarodnih finansijskih institucija EIB+WB (Evropske investicijske banke i Svjetske banke), odobrenim kroz Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH, i to za tri dionice. Za završetak radova na dionici Kiševo – Broćanac predviđena sredstva su u iznosu 6,61 milion eura.

 

Izgradnja dionice Broćanac – Cerovica će koštati 21,46 miliona eura, a dionice Cerovica – Drenovac 12,79 miliona eura.

 

- U cilju efikasnije realizacije projekta, uvažavajući kompleksnost rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja urbanističko-tehničke dokumentacije, bez koje nije moguće pristupiti izvođenju radova na terenu, a vodeći računa o tehničkim aspektima realizacije projekta, svaka od navedenih dionica je podjeljena na poddionice (kod nabavke na lotove). Dakle, imamo ukupno sedam poddionica (sedam lotova)- govore.

 

Eksprorijacija se finansira sredstvima JP Ceste FBiH i Vlade FBiH.

 

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI