FOTO/ STRAH SE ŠIRI KRAJINOM

Nakon boravka migranata vlasnici zatiču haos u kućama: 'Razvalili su mi sva vrata, odnijeli jorgan, deku, duhan, ostavili smeće...'

Hronika 28.08.18, 09:32h

Nakon boravka migranata vlasnici zatiču haos u kućama: 'Razvalili su mi sva vrata, odnijeli jorgan, deku, duhan, ostavili smeće...'
- Problem je i sigurnost u krajnjoj liniji. Njih ide po pedeset, šezdeset u skupini, tu više ne možeš doći s obitelji. Postoji određena doza straha. Neki dan sam bio tu sa suprugom. Nisam mogao proći od njih, morao sam se vratiti - kaže Dževad Jahić, vlasnik vikendice

 

 

Izvor: Večernji.ba
Piše: Samir Tulić

 

 

Vikendice i napuštene kuće u bihaćkom pograničnom naselju Zavalje, podno Plješevice, s Republikom Hrvatskom sve su više meta migranata, piše Večernji list BiH.


Tu uglavnom prespavaju i odmore se na svom dugom putu prema zapadnoeuropskim zemljama. Međutim, nakon njihova boravka vlasnici uglavnom zateknu uništena vrata, namještaj i gomilu smeća, otuđenu odjeću, pokrivače, posuđe i noževe.


Ostavili nered


- Na ovom području migranti ne lutaju, već dobro znaju kamo idu i gotovo do u tančine imaju ucrtane rute te mjesta na kojima se odmaraju - kažu vlasnici vikendica s kojima smo razgovarali.


O ovim događajima informirana je i policija koja uglavnom obavi očevid i evidentira događaj, dok je do pronalaska počinitelja jako teško doći.


Od oko dvadeset vikendica koje se nalaze na tom prostoru, gotovo nema ni jedne koja nije provaljena i ostavljena u neredu. Oštećeni vlasnici kažu kako se, kad ih nađu u vikendici ili u blizini, ponašaju opušteno, baš kao da su oni domaćini. Neke provale su prijavili policiji. Neki to nisu učinili jer ne vjeruju kako će počinitelji biti pronađeni.


- Razvaljena su vanjska vrata i sva četvera unutarnja su izbijena, jer sam ih sva zaključavao. Oni su ušli unutra. Valjda su tu spavali. Napravili su unutra kaos. Na stolu, kad smo došli, našli smo oko dvadeset čaša. Odnijeli su mi jorgan, deku, duhan, one papiriće i stroj za pravljenje cigareta. Odnijeli mi sve kompletno za brijanje što su našli u kupaonici - kaže Safet Kljajić, vlasnik vikendice u Zavalju.

 

migranti-vikendica-1


Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije evidentirali su štetu. Međutim, sve je ostalo na tome.


- Mi izlazimo na svaki događaj i evidentiramo ga. Problem je, dakako, kad su u pitanju migranti, utvrđivanje identiteta i njihova kretanja. Tu zasigurno postoji određeni problem kad je u pitanju hvatanje počinitelja tih kaznenih djela. Ili su to ustvari događaji koji i nemaju elemenata kaznenoga djela, gdje iz kuća uopće nije nešto otuđeno, osim što su tu boravili i vi u tom slučaju takve događaje samo evidentirate kao incident - kaže Snežana Galić, glasnogovornica Uprave policije Unsko-sanske županije.


Narušena sigurnost


Više od moguće štete na imovini vlasnike vikendica u Zavalju brine narušena sigurnost.


- Kao građanin, ja nisam jednostavno zaštićen, i to je sav problem. Tu nema ophodnja, nitko tu ne obilazi. Oni se tu kreću u velikom broju. Problem je i sigurnost u krajnjoj liniji. Njih ide po pedeset, šezdeset u skupini, tu više ne možeš doći s obitelji. Postoji određena doza straha. Neki dan sam bio tu sa suprugom. Nisam mogao proći od njih, morao sam se vratiti - kaže Dževad Jahić, vlasnik vikendice.


Žitelji Zavalja svakodnevno se susreću s migrantima. Cijele skupine prolaze kroz selo prema Plješevici ili po povratku u Bihać poslije neuspjelog prelaska državne granice s Republikom Hrvatskom.

 

(Večernji.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI