Milorad Dodik, predsjednik RS

Mislim da će Putin doći u Banjaluku na otvaranje Rusko-srpskog centra

Front 26.08.18, 12:59h

Mislim da će Putin doći u Banjaluku na otvaranje Rusko-srpskog centra
Dodik je naglasio da se on i Vučić konstantno bore da zaštite srpske nacionalne interese i da trpe velike pritiske Zapada i onih koji bi da nametnu rješenja štetna po Srpsku i Srbiju

 

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, smatra da će ruski predsjednik Vladimir Putin doći u Republiku Srpsku na otvaranje Rusko-srpskog centra u Banjaluci.

 

"Ako me pitate da li mislim da će Putin doći u Srpsku na otvaranje centra, mogu vam reći da mislim da hoće", rekao je Dodik za "Večernje novosti", prenosi Srna.

 

On je istakao da je ponosan na činjenicu da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poslije gotovo dvije decenije doći u Banjaluku 17. septembra na postavljanje kamena temeljca za Rusko-srpskog centar.

 

"Lavrov je u Banjaluci zato što podržava našu orijentaciju, i u tom smjeru očekujem i da ide razgovor", rekao je Dodik, te ocijenio da je za Srbe odlično to što će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru biti sa Putinom, a Lavrov u Srpskoj.

 

Dodik je naglasio da se on i Vučić konstantno bore da zaštite srpske nacionalne interese i da trpe velike pritiske Zapada i onih koji bi da nametnu rješenja štetna po Srpsku i Srbiju.

 

On je napomenuo da je njegov posao da uvijek, na svakom mjestu, brani Srpsku, što "jasno pokazuje strancima posljednju deceniju i po".

 

Kada je riječ o predstojećim opštim izborima u BiH, Dodik je istakao da bi na njih ogroman uticaj moglo da ima angažovanje britanskih obavještajaca, te dodaje da je u OHR-u angažovano najmanje pet ljudi da održi priču nevladinog sektora i manifestacija protiv Srpske.

 

"Ubrzo ćemo izaći sa imenima tih ljudi. Znamo sve. Danas im poručujem da koliko god oni imaju podataka o nama, mi sve više imamo podataka o njima", rekao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, na djelu je sinhronizovana akcija protiv Republike Srpske zbog aktuelnog ambasadora SAD u BiH Maureen Cormack, koja će otići i biti penzioner, a on će biti srpski član Predsjedništva BiH.

 

On je poručio da njemu nisu važne sankcije koje mu je uvela prethodna američka administracija, ali da očekuje da ih ukine nova administracija.

 

Govoreći o svom snu - Srbiji i Srpskoj kao jednoj državi, Dodik je ukazao da se narod koji ima tako jaku energiju kao što je srpski ne može podijeliti, uprkos stalnim dvostrukim aršinima i to uvijek samo prema Srbima.

 

Na pitanje da li je Srpskoj bio potreban novi izvještaj o Srebrenici, Dodik je rekao da je prvobitni izvještaj bio neobjektivan i pun netačnih detalja, te da je bilo pitanje trenutka kada će se iskazati zahtjev za novim izvještajem.

 

"Niko iz Srpske ne negira zločin, ali je sveobuhvatnost mana ranijeg izvještaja. Mi nismo nikoga štitili. Oni koji su počinili zločine moraju da odgovaraju, ali isto tako tražimo da odgovaraju i oni koji su počinili zločine prema Srbima", rekao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI