Džaferović pozdravio zabranu ulaska Zaharu Prilepinu u BiH

Književnici u druge zemlje idu s knjigama, a ne s puškama... Sigurnosna situacija u BiH je ozbiljna!

Front 26.08.18, 11:56h

Književnici u druge zemlje idu s knjigama, a ne s puškama... Sigurnosna situacija u BiH je ozbiljna!
Napomenuo je da institucije zadužene za sigurnost BiH i građana imaju posebnu odgovornost u ovom periodu, s obzirom na to da pojedini neodgovorni političari neprestano šire strah, prijetnje, mržnju i stvaraju osjećaj krize

 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) stao je u zaštitu odluke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) o zabrani ulaska ruskom borcu na stranim ratištima Zaharu Prilepinu.

 

Džaferović je oštro osudio napade člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića (PDP) i predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika (SNSD) na OSA-u, nazivajući ih neprimjerenim, neutemeljenim i neodgovornim, ističući da unose osjećaj nesigurnosti i potkopavaju rad sigurnosnih institucija čija je zakonska zadaća zaštita sigurnosti države i građana BiH.

 

- OSA je u slučaju Prilepin postupila u skladu sa svojom zakonskom obavezom i zadaćom da zaštiti sigurnost BiH u ovakvim slučajevima. Što se tiče osobe kojoj je zabranjen ulazak, ukoliko je zaista riječ o književniku, kako se on predstavlja i kako ga nastoje predstaviti, književnici s dobrim namjerama u druge zemlje idu s knjigama i plemenitim mislima, a ne s puškama i vojnim uniformama, kako je Prilepin činio u Ukrajini, što je i javno dokumentirao - poručio je Džaferović.

 

Napomenuo je da institucije zadužene za sigurnost BiH i građana imaju posebnu odgovornost u ovom periodu, s obzirom na to da pojedini neodgovorni političari neprestano šire strah, prijetnje, mržnju i stvaraju osjećaj krize.

 

Džaferović je opću sigurnosnu situaciju u BiH nazvao ozbiljnom, ocijenivši da se ona dodatno usložnjava uslijed povećane aktivnosti destruktivnih sila i politika koje nasrću na BiH iznutra i izvana, što zahtijeva brz i odlučan odgovor sigurnosnih agencija BiH, saopćeno je danas iz SDA.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI