Zakazana vanredna sjednica UO UNSA

Je li za sve kriv telefonski poziv: Koji su argumenti protiv Gavrankapetanovića i njegovog povratka na Medicinski fakultet?

Front 26.08.18, 11:01h

Je li za sve kriv telefonski poziv: Koji su argumenti protiv Gavrankapetanovića i njegovog povratka na Medicinski fakultet?
Glasanje je bilo 6:3, dakle, šest osoba je bilo protiv prijedloga o vraćanju na posao, a nas troje smo htjeli da se vrati. Možemo mi voljeti ili ne voljeti nekoga, ali svi se moramo ponašati u skladu sa zakonom, govori dr. Ramadanović

 

Dr. sci. Murat Ramadanović, predsjednik UO Univerziteta Sarajevo, zakazao je 2. vanrednu sjednicu Upravnog odbora UNSA. Sjednica će se održati 31. augusta u 14 sati. Prva tačka dnevnog reda je, stoji u pozivu, “zahtjev Advokatske kancelarije Galijatović i Bavčić, punomoćnika prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, za nadležno i odgovorno postupanje po njegovom podnesenom prigovoru”.

 

Dr. Ramadanović objašnjava za Oslobodjenje.ba da se tu, zapravo, radi o “izjašnjenju glede odluke donijete na prošloj, redovnoj sjednici, a vezano za zahtjev Gavrankapetanovića da bude vraćen na mjesto profesora Medicinskog fakulteta u Sarajevu”.

 

Sa tog mjesta je uklonjen nakon što je otišao iz KCUS-a u Opću bolnicu.

 

- Nisam krio ni ranije, a ne krijem ni sada kako sam glasao. Predsjednik sam Upravnog odbora i mislim da treba prvi da se zalažem za poštivanje zakonitosti. U ovom slučaju, riječ je o tome da su se stručne službe, i Medicinskog fakulteta i Univerziteta, izjasnile da zahtjevu prof. Gavrankapetanovića treba udovoljiti. Njemu niko ne može osporiti status profesora, a taj je status jasno regulisan u našem zakonodavstvu. Glasanje je bilo 6:3, dakle, šest osoba je bilo protiv prijedloga o vraćanju na posao, a nas troje smo htjeli da se vrati. Možemo mi voljeti ili ne voljeti nekoga, ali svi se moramo ponašati u skladu sa zakonom, govori dr. Ramadanović.

 

Imajući u vidu to da je zakazao vanrednu sjednicu, zanimalo nas je šta, zapravo, znači ta rasprava u situaciji kada još nije usvojen ni zapisnik sa prošle, redovne sjednice. Naredna redovna sjednica će biti 9. septembra, i tada će biti usvojen zapisnik.

 

- Želim samo da se svi izjasnimo oko te odluke, da čujemo argumente onih koji su bili protiv. Neka kažu, ako je tačno kao što se priča, da su to učinili nakon određenog telefonskog poziva, objašnjava dr. Ramadanović.

 

Na sjednici će se, prema dnevnom redu, razmatrati i predstavka Amele Lačević, kao i dvije izmjene i dopune plana javnih nabavki i finansijskog plana, što je predložio Stomatološki fakultet sa klinikama.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI