Odličje dobili i 'Vukovi sa Vučijaka'

Apsurd: Dodik odlikovao ruskog pisca Prilepina kojem je zabranjen ulazak u BiH

Front 24.08.18, 15:58h

Apsurd: Dodik odlikovao ruskog pisca Prilepina kojem je zabranjen ulazak u BiH
Dodik je odlikovao Zahara Prilepina za priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvitku, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i entiteta Republike Srpske

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas „Vukove sa Vučijaka“ Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda i ruskog pisca Zahara Prilepina Ordenom Njegoša prvog reda.

 

Predsjednik Republike odlikovao je „Vukove sa Vučijaka“ za izuzetne, kako je rečeno, "junačke podvige u oružanim borbama koje predstavljaju naročit primjer junaštva, i služe kao uzor svim budućim generacijama kako se bori za slobodu Republike Srpske", saopćeno je iz Biroa za informisanje kabineta Milorada Dodika.

 

Kako se navodi dalje, Dodik je odlikovao Zahara Prilepina za priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvitku, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i entiteta Republike Srpske.

 

Prilepinu je zabranjen ulazak u BiH po naredbi Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koja je ocijenila da njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju sigurnosti.

 

Kako je 2016. godine izvještavao moskovski list Komsomolskaya Pravda, Prilepin je otišao u Ukrajinu i tamo služio kao zamjenik komandanta bataljona u separatističkom Donetsku. Borio se na strani pobunjenika koje jedino podržava Rusija.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI