'Najgora stvar koju možete da unesete u sebe'

Profesorica sa Harvarda tvrdi da je ovo ulje, vrlo popularno i kod nas, čisti otrov!

Lifestyle 24.08.18, 10:58h

Profesorica sa Harvarda tvrdi da je ovo ulje, vrlo popularno i kod nas, čisti otrov!
Michels bazira svoje upozorenje na visokom procentu zasićenih masti u kokosovom ulju, za koji je poznato da povećava nivo takozvanog LDL holesterola, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti

 

Za one koji ga smatraju zdravim, kokosovo ulje je magično rješenje za sve probleme, od loše kose, preko gojaznosti do hemoroida. Istovremeno, kokosovom ulju mnogi osporavaju navodne moći, pa čak idu i u drugu krajnost - tvrde da je otrovno. Jedan od njih je i doktorka Karin Michels, epidemiolog i profesor na Harvard univerzitetu.

 

Michels je nedavno na predavanju pod nazivom "Kokosovo ulje i druge greške u ishrani" na Univerzitetu u Freiburgu rekla da je ovo ulje "najgora stvar koju možete da unesete u sebe" i da je "čisti otrov".

 

Michels bazira svoje upozorenje na visokom procentu zasićenih masti u kokosovom ulju, za koji je poznato da povećava nivo takozvanog LDL holesterola, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kokosovo ulje sadrži više od 80 odsto zasićenih masti, što je dvostruko više nego što ima u salu i 60 odsto više nego što se može naći u goveđem mesu.

 

Prošle godine, Američko udruženje za zdravlje srca objavillo je istraživanje koje pokazuje da tri četvrtine američke javnosti smatra da je kokosovo ulje zdravo, ali da se sa tim slaže samo 37 odsto nutricionista. Autori su tu razliku objasnili marketingom kokosovog ulja u popularnoj štampi. Čak u zaključku istraživanja navodi se preporuka da se kokosovog ulje ne koristi.

 

Druge organizacije su izdale slična upozorenja. "Kokosovo ulje može biti uključeno u ishranu, ali pošto je bogato zasićenim mastima, trebalo bi da bude korišteno u malim količinama i kao dio zdrave balansirane ishrane. Do danas nema nikakvih jakih naučnih dokaza koji bi podržali zdravstvene koristi od jedenja kokosovog ulja", navodi se u preporuci Britanske agencije za ishranu.

 

- Kokosovo ulje ima oko 86 odsto zasićenih masti, oko trećine više zasićenih masti nego puter - rekla je Victoria Taylor, dijatetičar u britanskoj fondaciji za srce.

 

- Postojale su spekulacije da su neke od zasićenih masti prisutnih u kokosovom ulju možda bolje za nas od drugih zasićenih masti, ali za sada nema dovoljno kvalitetnih istraživanja kako bi nam pružili konačan odgovor. Ono što znamo je da zamjena zasićenih masti sa nezasićenim mastima, kao što su biljno ulje, maslinovo ulje i suncokretovo ulje i njihova rasprostranjenost, pokazala su se kao efikasan način da se smanji nivo LDL holesterola, tako da bi to bio zdraviji izbor - kaže ona.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI