Kritična 24 sata u životu američkog predsjednika

CNN: Trump proživljava najgore dane svog mandata. Je li ovo njegov kraj?

Front 23.08.18, 18:41h

CNN: Trump proživljava najgore dane svog mandata. Je li ovo njegov kraj?
Nedavno sam pisao o tome kako će sljedeće dvije sedmice biti veoma kritična za Trumpovo predsjedništvo, Republikansku stranku i cijelu zemlju. Sad su u roku od sat vremena pale dvije ogromne domine, i obje su pale na Trumpa

 

Dva ogromna oblaka koja su mjesecima visjela iznad predsjedništva Donalda Trumpa prolomila su se gotovo istovremeno u prošli četvrtak poslijepodne - i izlili kišu po njemu, piše Chris Cillizza u svojoj novoj kolumni za CNN. U nastavku prenosimo dijelove kolumne.

 

Kritična 24 sata Trumpova predsjedništva "Između 16 i 17 sati poslijepodne pojavile su se dvije glasine, obje katastrofalno loše za Trumpa:

 

1. Paul Manafort, čovjek koji je 2016. godine pet kritičnih mjeseci vodio njegovu predsjedničku kampanju, proglašen je krivim za osam financijskih kaznenih djela. Porota nije mogla donijeti jednoglasnu presudu za preostalih deset optužbi podignutih protiv Manaforta te je Sudsko vijeće poništilo te postupke.

 

2. Trumpov dugogodišnji pravni zastupnik i branitelj Michael Cohen pristao je na sklapanje nagodbe s Južnim okrugom New Yorka, u kojem je priznao krivnju za osam optužbi te obznanio da je razgovarao ili obećao isplatu novčanog iznosa dvjema ženama optuženim za aferu s Trumpom, sve kako bi zadržao štetne informacije podalje od očiju javnosti, u suradnji s kandidatom za savezni ured.

 

Ne zaboravimo da je Cohen priznao da je razgovarao ili ponudio novčanu isplatu pornoglumici Stormy Daniels i bivšem Playboyevom modelu Karen McDougal tokom kampanje 2016. godine kako bi pridobio njihovu šutnju o navodnim aferama koje su obje imale s Trumpom. Cohen je isprva tvrdio da je isplata Daniels išla iz njegova vlastitog džepa i bez Trumpovog znanja.

 

Cohen je u februaru izjavio: "U privatnom poslovanju 2016. godine koristio sam svoja osobna sredstva kako bih osigurao isplatu iznosa od 130.000 dolara gospođi Stephanie Clifford. Ni konglomerat Trump Organisation, niti Trumpova kampanja nisu bili dio poslovanja s gospođom Clifford, niko od njih mi nije nadoknadio troškove".

 

Cohen je u četvrtak u njujorškoj sudnici priznao da to nije istina. Rekao je da je pokušao zadržati isplate i njihove izvore podalje od očiju javnosti".

 

Finansijski poslovi s namjerom zataškavanja afere

 

"Tih 12 riječi predstavljaju jako, jako velik problem za Donalda Trumpa. Trumpa su novinari u travnju pitali o isplati Stormy Daniels. U nastavku vam donosimo taj razgovor:

 

Novinar: Jeste li znali o isplati 130.000 dolara Stormy Daniels?

 

Trump: Ne.

 

Novinar: Zašto je onda Michael Cohen isplatio taj iznos ako njezine optužbe nisu bile istinite?

 

Trump: To morate pitati Michaela Cohena. Michael je moj advokat, zato morate pitati njega.

 

Novinar: Znate li odakle mu novac koji je isplatio?

 

Trump: Ne, ne znam.

 

Zahvaljujući Trumpovom advokatu Rudyju Giulianiju već smo naučili da je Trump Cohenu isplatio natrag iznos od 130.000 dolara koji je finansiran iz budžeta fiktivne kompanije poznate kao Essential Consultants LLC te proslijeđen Daniels".

 

Kritični trenuci za Republikance i SAD

 

"Glede Manaforta, u nekim je medijima postojala tendencija isticanja izuzetno dobrih vijesti za njega i Trumpa:

 

1) poništeno je 10 od 18 optužbi;

 

2) sve optužbe su obuhvaćale period prije imenovanja Manaforta Trumpovim savjetnikom.

 

Time se previđaju neke važne stvari:

 

1) Manafort će provesti godine iza rešetaka;

 

2) Manafort je bio glavni operativac Trumpove kampanje u kritično vrijeme njegovog uspona na mjesto predsjednika.

 

Nedavno sam pisao o tome kako će sljedeće dvije sedmice biti veoma kritična za Trumpovo predsjedništvo, Republikansku stranku i cijelu zemlju. Sad su u roku od sat vremena pale dvije ogromne domine, i obje su pale na Trumpa. Sve to zasigurno stvara Trumpu i njegovu užem krugu velike probleme. No, to također nosi i velike rizike za Republikansku stranku koja je uvelike tolerirala Trumpov radikalan oblik vladavine, u nadi da će osigurati dugotrajni utjecaj konzervativnih krugova na Vrhovni sud ili Zakon o smanjenju poreza.

 

Došao je dan i čas za koji su bili uvjereni da nikad neće doći. No, evo nas ovdje.

 

Na kraju ne smijemo zaboraviti Muellera i izvještaj na kojem on radi s namjerom otkrivanja detalja o upletenosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine, mogućem tajnom sporazumu između Rusije i Trumpove kampanje te pitanja o tome je li Trump mogao omesti istragu koju je pokrenuo FBI. Ne znamo ni sat ni dan izlaska Muellerova izvještaja. No, to bi mogao postati jedini sat koji će zasjeniti katastrofalnih 60 minuta koje je Trump proživio u četvrtak", piše Chris Cillizza za CNN.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI