Izostala podrška države

Košarkaški Savez BiH pred bankrotom: Nema novca za osiguranje Nurkića i Muse, upitan i odlazak na meč u Finsku

Sport 23.08.18, 12:18h

Košarkaški Savez BiH pred bankrotom: Nema novca za osiguranje Nurkića i Muse, upitan i odlazak na meč u Finsku
U drugu fazu kvalifikacija “Zmajevi” su prenijeli dvije pobjede, odnosno ukupno osam bodova, koliko ima i Bugarska. Francuska ima maksimalnih 12, Češka 11 te Rusija i Finska po devet

 

Sedam dana prije okupljanja košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine pod velikim je znakom pitanja hoće li Savez naše države ne samo okupiti najjači sastav za predstojeći kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo nego i hoće li uopće pronaći novac za odlazak u Finsku, kojoj bismo trebali gostovati 13. septembra!

 

Potpredsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva naglašava da je KSBiH, zahvaljujući enormnom zalaganju pojedinaca, uspio zatvoriti finansijsku konstrukciju za seniorski ciklus u junu, kao i nastup mlađih selekcija na evropskoj sceni ovog ljeta, prenosi Avaz.

 

No, mogućnosti KSBiH su iscrpljene i bez podrške države svaka naredna reprezentativna aktivnost gotovo da spada u nemoguću misiju, uključujući predstojeće nastupe u kvalifkacijama.

 

- Iskreno, i ovo do sada što smo ostvarili, kad govorim s aspekta finansija, već se može nazvati podvigom. Međutim, sada smo došli do zida. Pred nama se nalaze dvije velike prepreke za koje ne znam kako ćemo i hoćemo li ih uopće savladati - kaže Bukva i pojašnjava o čemu se radi. 

 

- Poznato je da bismo u ovom ciklusu trebali biti jači za naše igrače iz NBA lige Jusufa Nurkića i Džanana Musu. Njihova želja nije upitna, međutim, da bi se to realiziralo, Savez mora uplatiti osiguranje za njih dvojicu NBA ligi.


 
Poslali smo upit u NBA i čekamo odgovor o kojoj je tačno sumi riječi, ali kolika god da je, mi u ovom momentu nemamo novca da pokrijemo osiguranje. Drugi problem je i odlazak u Finsku, Savez to nije u mogućnosti sam finansirati - naglašava Bukva. 

 

Prema njegovim riječima, glavni problem je činjenica da se država, uprkos brojnim apelima iz Košarkaškog saveza BiH, ali i konkretnim prijedlozima, nije jasno odredila prema sportu, odnosno košarci, te da od ovih institucija praktično i nemaju nikakvu podršku. 

 

- Član Upravnog odbora Mirsad Đolagić i ja najviše smo bili u kontaktu s predstavnicima državnih vlasti.

 

Vodili smo brojne razgovore, nastojali da se situacija promijeni, da nam država jasno kaže na koji budžet možemo računati kada je njihova podrška reprezentaciji u pitanju.

 

Međutim, sve je, praktično, bilo uzalud, ništa se nije promijenilo, država je digla ruke od nas, što zaista djeluje obeshrabrujuće. Zbog toga sam podnio ostavku na mjesto u Upravnom odboru Košarkaškog saveza BiH, no ostat ću tu još ovaj ciklus da pomognem koliko mogu. Kao što sam više puta isticao, bez velikih promjena kada je u pitanju odnos države neizvjestan je opstanak ne samo Košarkaškog nego i ostalih saveza na nivou BiH - rekao je Bukva.

 

U drugu fazu kvalifikacija “Zmajevi” su prenijeli dvije pobjede, odnosno ukupno osam bodova, koliko ima i Bugarska. Francuska ima maksimalnih 12, Češka 11 te Rusija i Finska po devet.

 

Naša selekcija će odigrati šest mečeva (po dva s Finskom, Češkom i Bugarskom) u grupi K, iz koje će tri prvoplasirane selekcije izboriti pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Kini.

 

”Zmajevi” će se okupiti 30. avgusta u Sarajevu. Na spisku stručnog štaba nalaze se imena 19 igrača koji su pozvani na pripreme uoči gostovanja Finskoj u Espu (13. septembar) te duela sa Češkom u Sarajevu (16. septembar).

 

To su sljedeći košarkaši: Nemanja Gordić, Adi Zahiragić, Darko Talić, Amar Gegić, Džanan Musa, Edin Atić, Almir Hasandić (bekovi), Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Milan Milošević, Nedim Buza, Emir Sulejmanović, Amar Alibegović, Ajdin Penava, Miralem Halilović (krila), Jusuf Nurkić, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović i Markus Lončar (centri). 

 

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI