u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

Pravoslavci proslavili krsnu slavu: Srbi osjećaju Sarajevo kao svoj grad

Hronika 19.08.18, 19:04h

Pravoslavci proslavili krsnu slavu: Srbi osjećaju Sarajevo kao svoj grad
“Drago mi je da srpski narod osjeća da je ovo njihov grad i da ovdje uvijek mogu da dođu, da se raduju i da, prije svega, slave Preobraženje Gospodnje”, rekao je mitropolit Hrizostom novinarima

 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu, povodom krsne slave ove crkve. Mitropolit je rekao da svi vjernici treba da slave današnji praznik, koji nije samo slava ovog hrama, već cijele žive Crkve.


On je podsjetio da je Preobraženje jedan od najznačajnijih praznika i za Mitropoliju i za srpski narod u Sarajevu i u Novom Sarajevu, gdje su Srbi počeli da ga slave od 1939. godine.

 

“Drago mi je da srpski narod osjeća da je ovo njihov grad i da ovdje uvijek mogu da dođu, da se raduju i da, prije svega, slave Preobraženje Gospodnje”, rekao je mitropolit Hrizostom novinarima.

 

On je naglasio da Sarajevo, iako podijeljeno, ima jedinstvenu dušu, te da će Srbi uvijek dolaziti u federalno, kao što će ljudi iz federalnog ići u Istočno Sarajevo i u cijelu Republiku Srpsku.

 

Mitropolit je istakao da je ovo novo vrijeme za uspostavljanje dobre komunikacije i odnosa, što je dobro.

 

Stana Kolaković, koja već 53 godine živi u Sarajevu, izrazila je zadovoljstvo što se danas okupio veliki broj vjernika, među kojima je i značajan broj mladih.

 

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu, koji je projektovao profesor Aleksandar Deroko, završen je 1940. godine, a osveštan je 8. septembra iste godine u prisustvu više od 50.000 vjernika.

 

Hram je tada osveštao patrijarh srpski Gavrilo, uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića, episkopa žičkog Nikolaja, episkopa zvorničko-tuzlanskog Nektarija, episkopa zahumsko-hercegovačkog Nikolaja, te više sveštenika i đakona oba reda.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI