VIDEO/ Pripreme za novi rat ili druženje u prirodi?

Na Zlatiboru otvoren prvi vojni kamp za djecu: 'Sramota je da moj sin ne zna da rasklopi kalašnjikov!'

Hronika 16.08.18, 20:01h

Na Zlatiboru otvoren prvi vojni kamp za djecu: 'Sramota je da moj sin ne zna da rasklopi kalašnjikov!'
Ima ih 44, 34 dječaka i deset djevojčica. Stari su od 12 do 23 godine i umjesto ljetnog raspusta odabrali su da uče vojne veštine – obučeni u vojne uniforme i sa oružjem u rukama

 

Na Zlatiboru je otvoren prvi omladinsko-patriotski“ kamp za djecu, koji organizuju srpske i ruske veteranske i patriotske grupe.

 

Sve bi bilo u redu, da nije u pitanju vojni kamp u kojem djeca nose uniforme, puške i imaju vojnu obuku. Onda se nameće i pitanje - ko je to dozvolio?

 

Ima ih 44, 34 dječaka i deset djevojčica. Stari su od 12 do 23 godine i umjesto ljetnog raspusta odabrali su da uče vojne veštine – obučeni u vojne uniforme i sa oružjem u rukama, prenosi b92.

 

- U aprilu sam bio na sličnom kampu u Rusiji, to mi se jako svidelo i onda sam čuo da će nešto slično da bude organizovano i ovde i zbog toga sam želeo da dođem - rekao je Nemanja Andrašić iz Subotice. 

 

- Da bih naučila šta je zajednica, družiti se, šta znači tim - navela je Tamara Sibničić iz Novog Sada. 

 

- Ovde se uvek dešavaju neki ratovi, tako da nikad nije na odmet znati - rekao je Ognjen Popović iz Beograda. 

 

Još "zanimljivije", ili možda ekstremnije, je shvatanje jedne majke, koja kaže da bi bilo sramota da njen sin, inače mladić od 24 godine, ne zna da rasklopi "kalašnjikov" jer je to, izgleda, po njenom sudu, znanje koje bi svi trebalo da imaju.

 

Organizatori, ratni veterani, ističu da djeca uče preživljavanje u prirodi i da oružje nije pravo. 

 

- To su vežbovne puške koje je vojska nekada koristila na svojim vežbama. Takođe, to su aluminijumski pištolji, nema blage veze sa vatrenim naoružanjem. Mi kao ratni veterani jednostavno želimo da naša deca budu spremna danas-sutra ne daj bože da nas neko napadne, da budu spremna da se brane - naglašava Željko Vukelić, učesnik oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. 

 

Organizatori tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom i da je kamp prijavljen kao javni skup. Dozvola, ali i finansijska podrška dobijena je od opštine Čajetina i za predsjednika te opštine nema ništa sporno. 

 

- Ovo je humanitarni patriotski kamp gde se deca uče tradicionalnim srpskim vrednostima, gde nisu plaćena, kao u ovim rijaliti emisijama. Oni to rade zato što hoće da zaštite sebe, da se spreme za život - rekao je predsjednik opštine Milan Stamatović

 

Kamp na Zlatiboru organizovan je po ugledu na kamp u Rusiji.

 

 

 

 

(b92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI