Priveli ga pripadnici Granične policije BiH

Na osnovu predmeta Općinskog suda u Zvorniku: Na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu uhapšen logoraš Meho Orić

Hronika 16.08.18, 17:58h

Na osnovu predmeta Općinskog suda u Zvorniku: Na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu uhapšen logoraš Meho Orić
Rodbini je saopšteno da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu na osnovu predmeta Suda u Zvorniku koji je nadležan za regiju srednjeg Podrinja

 

Jučer oko 16 sati uhapšen je bivši logoraš Meho Orić, inače porijeklom iz Bratunca, pri ulasku u BiH na graničnom prelazu u Brodu. Orića su priveli pripadnici Granične policije BiH po nalogu Tužilaštva BiH. Zvaničnih informacija od Tužilaštva i Granične policije BiH o ovom slučaju još uvijek nema.

 

Ovim iznenadnim hapšenjem iznenađeni su svi koji poznaju Mehu Orića. Porodica tvrdi da je Meho Orić bivši logoraš koji je proveo šest mjeseci u koncentracionom logoru Batkovići.

 

Pripadnici Vojske Republike Srpske zarobili su grupu Bošnjaka krajem 1992. godine kada su pokušavali da iz Srebrenice stignu u Tuzlu. U toj grupi bio je i Orić. Da je Meho išta nažao uradio bilo kome teško bi preživjeo kao zarobljenik 6 mjeseci i bio razmjenjen sredinom 1993.godine, tvrde u porodici Mehe Orića.

 

Rodbini je saopšteno da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu na osnovu predmeta Suda u Zvorniku koji je nadležan za regiju srednjeg Podrinja.

 

- Žalosno je da naša država hapsi bivše logoraše, a istovremeno, dokazani ratni zločinci koji su ubijali po Bratuncu i Srebrenici i drugim mjestima u Podrinju slobodno hodaju našom državom. Još žalosnije je da predstavnici bošnjačke vlasti šute na sva ova hapšenja koja se trenutno dešavaju. Meho nije bio pripadnik nikakve jedinice, bio je izuzetno mlad kad je uhapšen i odveden u logor gdje je trpio fizičke i psihičke torture i ponižavanja. Ovo hapšenje je nova tortura jednog logoraša i pitam se dokle će ovakvo stanje trajati - kazao je komšija i prijatelj uhapšenog, Suad Ćosić.

 

Inače, Orić se nalazio na privremenom radu u Francuskoj i sa porodicom se vraćao kući u Lukavac.

 

 

(Zvornički, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

BLIN
KOMENTARI