glasanje nakon rasprave

U NSRS- u bez Bošnjaka usaglašeni zaključci protiv izvještaja o Srebrenici: Traže od Vlade RS-a da ga povuku i stave van snage

Front 14.08.18, 14:47h

U NSRS- u bez Bošnjaka usaglašeni zaključci protiv izvještaja o Srebrenici: Traže od Vlade RS-a da ga povuku i stave van snage
Narodna skupština RS-a, smatra, stoji u zaključcima o kojima će se glasati nakon rasprave, da rok za rad obje novoformirane nezavisne međunarodne komisije ne treba biti duži od jedne godine

 

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te traži od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage – navodi se u usaglašenim zaključcima stranaka sa srpskim predznakom u entitetskom parlamentu. 

 

U predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba da formira nezavisne međunarode komisije koje bi na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995.godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995.godine. 

 

Narodna skupština RS-a, smatra, stoji u zaključcima o kojima će se glasati nakon rasprave, da rok za rad obje novoformirane nezavisne međunarodne komisije ne treba biti duži od jedne godine. 

 

Poslanici tih stranaka smatraju da treba usvojiti zaključak u kojem parlament izražava svoje opredjeljenje da se kroz istraživanje istine o događajima u Srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. jača međusobno povjerenje u Bosni i Hercegovini i regionu i eliminišu manipulacije o ovim događajima, te da se rezultati prezentuju relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i javnosti, kako bi se spriječilo dalje manipulisanje sa sudbinama istinskih žrtava i njihovih porodica. 

 

Tvrde da je izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen "pod pritiskom Visokog predstavnika za BiH i međunarodne zajednice" te da je Komisija radila "pod snažnim pritiskom visokog predstavnika s unapred zadatim i određenim rezultatima koje je morala postići", čime se konstatuje da Komisija u svome radu nije bila nezavisna. 

 

Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine odbacuju, jer “nije u skladu s opredjeljenjem institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regionu”. 

 

- Narodna skupština konstatuje da je Komisija bila spriječena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je u svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog istorijskog konteksta - navodi se u zaključcima. 

 

Smatraju da se izvještajem Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine “manipuliše istinom i pokušava mijenjati karakter rata u BiH, a sve u funkciji slabljenja RS”. 

 

U zaključcima se dodaje i da parlament smatra “da su izvještaji sa prilozima Radne grupe Vlade RS-a za provođenje zaključaka iz konačnog Izvještaja Komisije za Srebrenicu, od 30. marta i 30. septembra 2005. godine, sačinjeni van okvira Odluke doma za ljudska prava BiH, pod neprimjerenim i tendencioznim pritiskom nekih međunarodnih predstavnika u BiH, te da su kao takvi nesvrsishodni i nepotrebni, i traži od Vlade RS da ih stavi van snage”. 

 

Komisija će, dodaju, u smislu prethodnog, sve dijelove izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji su u međuvremenu nesporno dokazani i dokumenotvani kao tačni uključiti u sadržaj svog izvještaja, stoji u predloženim zaključcima.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI