Migrantska kriza u BiH

Poznate lokacije prihvatnih centara za migrante, u Bihaću za sutra najavljeni protesti

Hronika 12.08.18, 19:31h

Poznate lokacije prihvatnih centara za migrante, u Bihaću za sutra najavljeni protesti
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako su protesti legitimni i da će ih on podržati. Prema njegovim riječima, niko više ne zna koliko migranata boravi u tom gradu i tvrdi da je aktuelna situacija kao sjedenje na buretu baruta

 

Prihvatni centri u kojima će boraviti migranti na području Unsko-sanskog kantona najvjerovatnije će biti objekat Đačkog doma u Bihaću, gdje već boravi oko 1.000 stranih državljana, i objekat firme "Agrokomerc" u naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, rekao je premijer USK, Husein Rošić.

 

Prema njegovim riječima, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dao je takvo odobrenje prije nekoliko dana, dok je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao kako se radi na rekonstrukciji hala pomenutog objekta, uprkos tome što postoje opstrukcije lokalnih vlasti u Velikoj Kladuši, koje ne dozvoljavaju da se priključi voda, prenose Nezavisne.

 

- Ministar Mektić mi je rekao kako je razgovarao sa međunarodnim organizacijama i da su one ipak izrazile spremnost da finansiraju oba ova prihvatna centra, što uključuje i njihovo renoviranje i osposobljavanje za normalan boravak ljudi. U ovom trenutku u hotelu "Sedra" nalazi se 130 migranata i ima prostora da se tu smjesti još oko 300 osoba - kazao je Rošić.

 

On je dodao kako je od Mektića dobio obećanje da će se oko 100 migranata iz Bihaća prebaciti u centre u drugim gradovima u kojima također borave strani državljani.

 

Rošić je istakao kako posljednji podaci MUP-a USK govore o tome da broj migranata na području ovog kantona ne raste, te da je dio njih uspio nekako preći preko hrvatske granice. Prema tim podacima, na području Bihaća boravi između 3.300 i 3.600 migranata, dok ih u Velikoj Kladuši ima 550.

 

U međuvremenu, u organizaciji neformalne grupe građana Bihaća, u tom gradu će se u ponedjeljak održati mirni protesti, u 12 sati, pod nazivom "Zašto baš Bihać?"

 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako su protesti legitimni i da će ih on podržati. Prema njegovim riječima, niko više ne zna koliko migranata boravi u tom gradu i tvrdi da je aktuelna situacija kao sjedenje na buretu baruta.

 

On je rekao da ne postoji strategija, plan niti novac da se nešto uradi, te da zbog migrantske krize Bihać trpi nesagledive ekonomske štete.

 

- Teško je održavati javnu higijenu u gradu, proizvede se tona smeća više nego što je uobičajeno, ljudi se žale. Bihać nije ono što je bio ranijih godina - izjavio je Fazlić.

 

 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI