čuvajte intimno zdravlje

Ovo su najčešći razlozi za odlazak ginekologu: Kada se treba stvarno zabrinuti, a kada ne?

ŽENA iN 11.08.18, 14:35h

Ovo su najčešći razlozi za odlazak ginekologu: Kada se treba stvarno zabrinuti, a kada ne?
Osim kad se ne radi o redovitim godišnjim ginekološkim pregledima, pacijentice se javljaju u ginekološku ambulantu uglavnom zbog nekih manjih tegoba, a onda se tijekom pregleda može dogoditi da se otkriju i neke ozbiljnije bolesti i stanja


Najčešće tegobe zbog kojih pacijentice traže pomoć i savjet pojačani iscjedak, neredoviti ciklusi ili bolovi u donjem dijelu trbuha.

 

Osim kad se ne radi o redovitim godišnjim ginekološkim pregledima, pacijentice se javljaju u ginekološku ambulantu uglavnom zbog nekih manjih tegoba, a onda se tijekom pregleda može dogoditi da se otkriju i neke ozbiljnije bolesti i stanja - kaže spec. ginekologije i porodništva dr. Tihana Mazalin dodajući da su najčešće tegobe zbog kojih pacijentice traže pomoć i savjet pojačani iscjedak, neredoviti ciklusi ili bolovi u donjem dijelu trbuha- piše Zivim.hr

 

POJAČAN ISCJEDAK


* Ako je hormonalni, nije razlog za brigu

 

Pojačani iscjedak ne mora nužno značiti infekciju jer ako taj iscjedak ne izaziva subjektivne tegobe - svrbež, peckanje, iritaciju, nelagodu, neugodan miris, može se raditi o hormonalnom iscjetku koji mijenja svoj izgled, količinu i konzistenciju tijekom ciklusa.

 

- Hormonalni iscjedak može se prepoznati po tome što je najoskudniji neposredno nakon menstruacije, pojačava se i postaje sluzav i proziran za vrijeme ovulacije te se nakon ovulacije opet mijenja konzistencija i postaje mliječno bijele boje te takav ostaje do menstruacije. Na takav se iscjedak obično ne može utjecati vaginaletama, već eventualno lokalnim probioticima - objašnjava dr. Mazalin napominjući da je takav hormonalni iscjedak normalna pojava koju ne treba liječiti.

 

* Može biti i znak infekcija

 

- Ako iscjedak nema karakteristike hormonalnog i izaziva subjektivne tegobe kao što su peckanje, svrbež, neugodan miris i slično, potrebno je otići ginekologu, koji će nakon pregleda odrediti eventualnu terapiju. Ako su prisutne smetnje u obliku svrbeža i crvenila, vjerojatno se radi o kandidi pa ako pacijentica nije u mogućnosti otići ginekologu, može u slobodnoj prodaji kupiti vaginalete i kreme protiv gljivica i sama provesti terapiju. Međutim, ako se smetnje u kraćem roku ponove, svakako treba otići na ginekološki pregled - upozorava dr. Mazalin i ističe da pacijentice mogu dosta toga učiniti same kako bi izbjegle da se iscjedak (koji je posljedica infekcije) uopće pojavi.

 

Za prevenciju iscjetka treba paziti na pravilnu prehranu i izbjegavati šećere, a važna je i pravilna higijena. Kvalitetna higijena genitalija podrazumijeva pranje običnom vodom dva puta dnevno, bez agresivnih šampona i sapuna, nošenje pamučnog donjeg rublja, izbjegavanje nošenja dnevnih uložaka, nedijeljenje ručnika za intimnu zonu i često mijenjanje ručnika itd.

 

Ako se i nakon lokalne terapije koju je odredio ginekolog smetnje stalno vraćaju, liječnik će učiniti briseve kako bi ustanovio postoji li u podlozi lokalnog iscjetka neka bakterija koju treba liječiti antibiotikom.

 

NEREDOVIT CIKLUS


Neredovitost ciklusa vrlo je čest problem kod mlađe populacije, bilo da se radi o skraćenom ciklusu (koji traje kraće od 23 dana), o produženom ciklusu (koji traje više od 35 dana) ili pak o izostanku ciklusa u trajanju od nekoliko mjeseci.

 

* Treba provjeriti hormone

 

- Najčešći razlog neredovitog ciklusa je hormonalna neravnoteža koja se može odnositi na neravnotežu ginekoloških hormona, kao što su snižene vrijednosti progesterona ili povišene vrijednosti muških spolnih hormona, ili neravnotežu hormona štitnjače koja za posljedicu također može imati promjene u ciklusu. Prekratak ciklus često vodi u anemiju te ga je gotovo nužno produljiti, a terapiju za produljenje ciklusa, nakon kliničkog pregleda i ultrazvuka, određuje ginekolog. Ako se radi o produljenom ciklusu ili izostanku ciklusa, preporučuje se učiniti hormonalni status i ultrazvučni pregled jajnika te tada, u dogovoru s pacijenticom i ovisno o nalazima, odrediti hormonalnu terapiju - kaže dr. Mazalin napominjući da mladim pacijenticama neredovit ciklus često stvara probleme kod kontracepcije pa se stoga često pribjegava upotrebi hormonskih kontraceptiva. Oni s jedne strane djeluju kao zaštita protiv neželjene trudnoće, a ujedno reguliraju ciklus.

 

* Što možete učiniti sami

 

Svaka žena može sama probati koristiti prirodne preparate koji sadrže fitohormone, održavati optimalnu tjelesnu težinu, redovito se baviti tjelovježbom te pripaziti na prehranu i na razinu stresa u svakodnevnom životu. Već promjene u načinu života, u smislu usvajanja zdravih navika, ponekad su dovoljne da se regulira menstrualni ciklus.

 

BOLOVI I MENSTRUACIJA


Burna ovulacija

 

Razni bolovi u donjem dijelu trbuha ili bolovi vezani uz menstrualni ciklus čest su problem i ponekad znatno smanjuju kvalitetu života žena. Kako kaže dr. Mazalin, kad je riječ o bolnim menstruacijama, najčešće se radi o hormonalnom uzroku, što znači da se bolna menstruacija javlja kao posljedica burne ovulacije. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda kojim se isključuje druga patologija kao uzrok bolova, preporučuje se terapija analgeticima ili pak uporaba hormonalne kontracepcije.

 

* Kad je uzrok ozbiljniji

 

Ponekad i druga patološka stanja mogu biti razlog bolnih menstruacija i bolova u donjem dijelu trbuha, kao što su ciste, miomi, endometrioza, upala itd. - Pacijentici se tada preporučuje da napravi osnovne krvne pretrage (leukociti, CRP, sedimentacija) te da s nalazima ode ginekologu koji će, nakon uvida u nalaze, kliničkog pregleda i ultrazvuka, utvrditi točan razlog bolova.

 

Ovisno o nalazu terapija je različita: za upalne procese najčešće se propisuju antibiotici, ako je problem u hormonima, određuje se hormonalna terapija, a ponekad je čak potreban i kirurški zahvat ako se radi o cisti ili tumoru - kaže dr. Mazalin.

 

Što se tiče eventualne prevencije ili nekih prirodnih metoda ublažavanja bolova, vrijedi isprobati prirodne preparate poput ulja noćurka, čaja od vrkute ili stolisnika koji mogu smiriti bolove. Redovita tjelesna aktivnost te tople kupke i oblozi također znatno smanjuju bolne menstruacije, a redoviti ginekološki pregledi barem jednom godišnje najbolja su prevencija ozbiljnijih ginekoloških problema.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI