krivotvorio potpis ovlaštene osobe

Prevarantu dvije godine zatvora: Krivotvoreći dokumente, sebi na račun prebacio 175.000 KM

Hronika 10.08.18, 13:41h

Prevarantu dvije godine zatvora: Krivotvoreći dokumente, sebi na račun prebacio 175.000 KM
S ciljem da sebi pribavi imovinsku korist, u periodu od tri godine, je sačinio veći broj lažnih isprava i lažnim prikazivanjem podataka doveo druge u zabludu i time ih naveo da čine na štetu tuđe imovine

 

U drugostepenom postupku pred Kantonalnim sudom Tuzla, na osnovu optužnice tog tužilaštva, donesena je pravosnažna osuđujuća presuda za Jasmina Halilovića (53) iz Tuzle, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine zbog krivičnog djela prevara počinjenog u sticaju s produženim krivičnim djelima krivotvorenje isprave i posebni slučajevi krivotvorenja isprave. 

 

Optužnicom tog tužilaštva se Halilović teretio da je od januara 2009. do maja 2012. godine, svjestan da izrađuje lažne isprave koje je upotrijebio kao prave, sačinio 39 virmanskih naloga i ovjerio ih pečatom Udruženja kupaca „PZC Stupine“ Tuzla u kojem je bio član, na kojima je krivotvorio potpis ovlaštene osobe i potpisnika tog udruženja, te je s namjenskog podračuna i  računa Udruženja na svoj račun prebacio oko 175.000 KM. Na taj način je u ovom iznosu sebi pribavio imovinsku korist a oštetio Udruženje i druge članove. 

 

Dakle, s ciljem da sebi pribavi imovinsku korist, u periodu od tri godine, je sačinio veći broj lažnih isprava i lažnim prikazivanjem podataka doveo druge u zabludu i time ih naveo da čine na štetu tuđe imovine, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a. 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI