SVE JE POČELO PRIJE 26 GODINA

Sarajka na čelu jedne od najvećih kompanija svijeta: Znanje, trud i malo bosanske tvrdoglavosti - dovoljno za uspjeh!

ŽENA iN 05.08.18, 17:47h

Sarajka na čelu jedne od najvećih kompanija svijeta: Znanje, trud i malo bosanske tvrdoglavosti - dovoljno za uspjeh!
Kada je je bila djevojčica, Ilijana je jako dobro znala šta je u životu zanima. Lutkice nisu pretjerano zauzimale njenu pažnju. Umjesto s njima, igrala se s električnim uređajima koje je pronalazila po kući. Ljubav prema kompjuterima koja je drži i danas rođena je sjeća se baš tada

 

Izvor: Azra

Piše: Kenan Bešlija

 

Ilijana Vavan je direktorica za Evropu jedne od najvažnijih i najvećih informatičkih kompanija na svijetu, Kaspersky Lab. Rođena Sarajka, s holandskim pasošem, adresom u Njemačkoj i menadžerica u ruskoj top-kompaniji, iza sebe ima i sjajnu sportsku karijeru, te iskustvo rada s čovjekom kakav je Bill Gates


Direktorica softwarskog diva kao što je Kaspersky Lab na svjetski put uspjeha u biznisu krenula je prije 26  godina iz ratnog Sarajeva. Taj put nije bio lagan, ni kratak, ni bez trnja, no Ilijana Vavan može biti zadovoljna onim što je postigla u životu. Ona je dokaz da se znanje, trud, sportski duh u kombinaciji s malo bosanske tvrdoglavosti itekako isplate. 


Upoznali smo je prije nekoliko dana u Sarajevu. Odmah se prisjetila 1992. godine, kada je u Sarajevu studirala informatiku na Elektrotehničkom fakultetu. Zanimljiv je detalj da je u to vrijeme na njenom fakultetu bilo mnogo djevojaka. Pozitivan trend da danas mlade žene upisuju tehničke fakultete za našu sagovornicu nije ništa novo, ni neobično.


Sarajevska diploma


– Logično je da se te mlade žene pojavljuju na fakultetima, jer tradicionalno, u osnovnim i srednjim školama djevojke su, zapravo, bolji đaci od dječaka. Uvijek imaju sve petice, disciplinirane su, vrijedne prije svega, jako dobre matematičarke i dobro im ide informatika za koju vam i treba dobro znanje iz matematike. Današnje mlade žene su dovoljno emencipirine da znaju šta žele u životu. Žele dobru karijeru i žele posao budućnosti. A informatika je definitivno posao budućnosti – kaže Vavan.


Kada je je bila djevojčica, Ilijana je jako dobro znala šta je u životu zanima. Lutkice nisu pretjerano zauzimale njenu pažnju. Umjesto s njima, igrala se s električnim uređajima koje je pronalazila po kući. Ljubav prema kompjuterima koja je drži i danas rođena je sjeća se baš tada.


– Kao mala uzimala bih jedan stari „Telefunkenov“ radio od moga tate kojeg bih totalno razmontirala. Gledala bih one čipove unutra pa razdvajala, spajala, razdvajala… Uvijek me to fasciniralo, nisam se igrala s lutkicama nego s maketama vozova. Sjećam se kada mi je to tata donio s nekog službenog puta, da sam time upravljala na daljinski. Istinski sam uživala i znala da ću studirati informatiku. Nijednog trenutka u životu nisam pomislila ni na šta drugo – sjeća se ona.


Usporedo s ljubavlju prema matematici, informatici i uređajima na struju, Ilijana je gajila veliku ljubav prema sportu. Imala je sreću da u doba njenog djetinjstva u Sarajevu budu održane Zimske olimpijske igre. Godine 1983. obula je klizaljke i ostala zaljubljena u brzo klizanje...


Kompletan tekst čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra (broj:1118.)

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI