PRVI PUT PROGOVORILA JAVNO

Majka Osame bin Ladena: 'Moj sin bio je dijete za poželjeti, sve dok u svojim 20-im nije upoznao neke čudne ljude'

Hronika 03.08.18, 17:58h

Majka Osame bin Ladena: 'Moj sin bio je dijete za poželjeti, sve dok u svojim 20-im nije upoznao neke čudne ljude'
- Ona je znala samo za njegovu dobru stranu, koju smo vidjeli i svi ostali. Nikad nije upoznala Osamu kao džihadistu, kažu njegova braća

 

 


Uskoro se bliži godišnjica terorističkog napada na njujorške "Blizance", poznatija kao 11. septembar, a 17 godina nakon rušenja nebodera Svjetskog trgovačkog centra porodica Osame Bin Ladena, kojeg se smatra glavnim krivcem i organizatorom, i dalje živi s posljedicama njegovih djela.


Njegova majka Alia Ghanem je o svome sinu prvi puta progovorila u intervjuu za The Guardian.


Trenutno sa suprugom i dvojicom sinova živi u raskošnom domu u Saudijskoj Arabiji, gdje je dio života proveo i ubijeni vođa terorističke skupine al-Qaida, prenosi 100posto.hr.
 

- Bio je vrlo dobro dijete i jako me volio. Teško mi je jer smo često bili razdvojeni, a kao dijete je bio vrlo sramežljiv. Pod utjecajem okoline i kolega malo se opustio tek na studiju ekonomije. Bio je dijete kakvo biste poželjeli, sve dok u svojim dvadesetima nije upoznao neke čudne ljude s kojima je provodio mnogo vremena. Postao je drugačija osoba. Jedan od njih bio je Abdullah Azzam, član Muslimanskog bratstva koji je kasnije protjeran iz Saudijske Arabije, te je postao bin Ladenov duhovni savjetnik. Isprali su mu mozak, sigurna sam. Govorila sam mu da ih se kloni, no nije me slušao - rekla je Alia.


Tokom ranih osamdesetih godina Osama je otputovao u Afganistan kako bi se borio protiv Rusa, a njegov brat Hasan kaže da je čitava porodica bila ponosna. Bio je heroj u Afganistanu i Saudijskoj Arabiji. 


Nakon što su 1990. američke vojne trupe ušle u Kuvajt, Osama je počeo širiti al-Qaidu i povezivati ju s ostalim terorističkim organizacijama. 


Nakon što je Alia Ghanem napustila intervju kako bi se odmorila, bin Ladenova polubraća kažu kako je važno znati da majka teško može biti objektivna svjedokinja:


- Prošlo je 17 godina od napada u Sjedinjenim Američkim Državama, a ona i dalje poriče sve vezano za Osamu. Jako ga je voljela i odbija ga kriviti. Umjesto toga, krivnju svaljuje na ljude koji su se nalazili oko njega. Ona je znala samo za njegovu dobru stranu, koju smo vidjeli i svi ostali. Nikad nije upoznala Osamu kao džihadistu. 


Dodaju da su nakon vijesti o napadima svi bili šokirani i da su odmah znali kako iza svega stoji upravo Osama, kojeg su se tada posramili. Tada im je i nametnuta i zabrana kretanja unutar Saudijske Arabije, a tek sad, gotovo dva desetljeća kasnije, imaju mogućnost slobodno izaći iz zemlje. 


Bin Ladena su nakon duge potrage 2011. u Pakistanu ubili pripadnici elitne američke mornaričke jedinice.

 

(100posto.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI