radovi će biti završeni do eyof-a 2019.

Gradonačelnik Sarajeva: Olimpijskom muzeju vraća se stari sjaj

Hronika 01.08.18, 09:29h

Gradonačelnik Sarajeva: Olimpijskom muzeju vraća se stari sjaj
Obnova se vrši prema projektu koji je uradio arhitekta Ivan Štraus


Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu u Petrarkijinoj ulici trebala bi biti obnovljena i otvorena za javnost do početka Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019.


- Radovi na obnovi odvijaju se prema zacrtanoj dinamici i radnici građevinske kompanije Unigradnja, koja je izvođač radova, vrijedno rade i obnova će biti završena do početka EYOF-a i već se nazire njegov nekadašnji sjaj – kazao nam je gradonačelnik Abdulah Skaka.

 

Obnova se vrši prema projektu koji je uradio arhitekta Ivan Štraus.

 

Na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, 8. februara 1984. godine, u objektu nekadašnje Vile Mandić otvoren je Muzej XIV zimskih olimpijskih igara.

 

Koncept i programi Muzeja sačinjeni su po uzoru na Međunarodni olimpijski muzej u Lozani, s idejom da vrši sintezu i afirmaciju dvije osnovne karakteristike - sport i umjetnost.

 

Osnovna koncepcija ovog muzeja je da kroz sport i umjetnost prezentira duh olimpizma, olimpijske vrijednosti, kreativnost, mladost i ostale pozitivne tekovine.

 

U agresiji na Bosnu i Hercegovinu 27. aprila 1992. godine, OIimpijski muzej je granatiran i uništen.

 

Zahvaljujući angažmanu zaposlenih u Muzeju i šire društvene zajednice u teškim ratnim uvjetima eksponati Olimpijskog muzeja su evakuirani i spašeni, te pohranjeni na sigurna mjesta u podrume Olimpijske dvorane Zetra.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI