Šef bh. diplomatije u Washingtonu

Crnadak na stogodišnjici podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće: 'Dobri američko-srpski odnosi važni i za BiH'

Front 29.07.18, 15:28h

Crnadak na stogodišnjici podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće: 'Dobri američko-srpski odnosi važni i za BiH'
Prije početka svečanosti, ministar vanjskih poslova BiH razgovarao je s domaćinom skupa vladikom Irinejem, episkopom istočnoameričkim, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih posova BiH

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je jučer u Washingtonu na završnoj svečanosti povodom obilježavanja 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

 

Crnadak je istakao da je posebno zadovoljan što, kao predstavnik Republike Srpske u bh. institucijama, učestvuje na tom skupu jer je budućnost Srba u Republici Srpskoj i Srbiji neraskidivo povezana, te da su dobri američko-srpski odnosi važni i za BiH i za cijeli region.

 

Tokom obraćanja, Crnadak je naglasio da je potez američkog predsjednika Wudroa Wilsona prije tačno 100 godina bio znak poštovanja prema velikom stradanju i ogromnoj požrtvovanosti srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu i da je to veoma važan istorijski trenutak.

 

- Međutim, zbog žrtava, a posebno zbog mladih generacija, dužni smo da, sjećajući se prošlosti, gledamo naprijed i izgradimo sigurniju i prosperitetniju budućnost, podižući odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama na viši nivo i jačajući partnerstva sa susjedima i prijateljima u svijetu - istakao je Crnadak.

 

Prije početka svečanosti, ministar vanjskih poslova BiH razgovarao je s domaćinom skupa vladikom Irinejem, episkopom istočnoameričkim, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih posova BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI