Kontakti se nastavljaju

Putin pozvao Trumpa u Moskvu, spremni za nove samite

Front 27.07.18, 19:02h

Putin pozvao Trumpa u Moskvu, spremni za nove samite
Putin je izjavio, u međuvremenu, kako je moguće da se on i Trump sastanu na marginama samita Grupe 20, još jednog međunarodnog skupa

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa u Moskvu i da su i on i Trump spremni za nove samite, ali da trebaju da se steknu uslovi da se održi sastanak dvojice čelnika.

 

Putin i Trump sastali su Helsinkiju na samitu, ali se Trump suočio s burom kritika u svojoj zemlji zbog tog sastanka.

 

Obraćajući se novinarima na samitu zemalja BRICS-a u Južnoj Africi, Putin je kazao da su telefonski razgovori između Moskve i Washingtona nedovoljni i da je objema stranama potrebno da se sastanu i razgovaraju o temama od iranskog nuklearnog sporazuma, preko sukoba na Bliskom istoku do sporazuma o kontroli naoružanja.

 

- Po pitanju naših sastanaka vrlo dobro razumijem šta je predsjednik Trump rekao. On ima želju za novim susretima, da održimo nove sastanke. Spreman sam na to. Potrebni nam je da postoje, da se stvore odgovarajući uslovi,  uključujući i one u našim zemljama - izjavio je Putin na konferenciji za novinare.

 

- Spremni smo za takve susrete. Spreman sam da pozovem predsjednika Trumpa u Moskvu. Svim sredstvima. Usput, on je primio takav poziv. Rekao sam mu o tome - kazao je.

 

- Spreman sam da idem u Washington. Ponavljam to još jednom, ako se steknu pravi uslovi za rad - dodao je ruski čelnik.

 

Putin je izjavio, u međuvremenu, kako je moguće da se on i Trump sastanu na marginama samita Grupe 20, još jednog međunarodnog skupa.  

 

Komentirajući negativne unutar Sjedinjenih Država na Trumpov nastup na samitu u Helsinkiju, Putin je izjavio: "Uprkos poteškoćama, u ovom slučaju poteškoćama vezanim za unutrašnju političku situaciju u Sjedinjenim Državama, naši kontakti se nastavljaju", prenosi Reuters.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI