VIDEO/ Za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju

Ministar Bukvarević potpisao ugovore s 54 predstavnika boračkih zadruga

Front 27.07.18, 17:06h

Ministar Bukvarević potpisao ugovore s 54 predstavnika boračkih zadruga
Bukvarević im je zaželio uspješnu realizaciju projekata na koje su aplicirali, te pozvao i druge zadrugare da ispune kriterije i prijave se za sredstva koja su izdvojena za 2018. godinu, te naglasio da su to sredstva građana BiH

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sa 54 predstavnika zadruga danas je potpisao ugovore o dodjeli sredstava Transfera za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga u vrijednosti od 1.119.000 KM.

 

To je prva faza projekta čijom će provedbom biti zaposleni pripadnici boračkih kategorija, direktno ili putem kooperantskih usluga.

 

Ministar Bukvarević je uz čestitke zadrugarima kazao da je cilj projekta, koji je počeo prije dvije godine, zapošljavanje boračkih kategorija, pogotovu demobiliziranih boraca koji su starijih godina.

 

- Drugi cilj, koji je bitan za sve nas i resorno Ministarstvo je - rehabilitacija od ratnih trauma koje svi nosimo pa i članovi naših porodica – kazao je Bukvarević.

 

Izrazio je zadovoljstvo što je projekt zaživio na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, okupio je zadrugare iz Modriče, Mostara, Tuzle, Pala, a među njima je i najstarija nana Emina Ramić koja zastupa svog unuka i bori se da njen unuk, koji je dijete šehida, ostvari određene rezultate i da živi od svoga rada.

 

- Projekt boračkog zadrugarstva je pokušaj da promijenimo percepciju ljudi, da promijenimo odnos prema borcima, da im pomognemo da žive od svoga rada, a ne da im dajemo 'neku' bespovratnu novčanu pomoć - pojasnio je Bukvarević i dodao da boračko zadrugarstvo treba da se razvija, jer daje mogućnost svima da sebi i svojoj porodici osiguraju dostojan život.

 

Zaželio im je uspješnu realizaciju projekata na koje su aplicirali, te pozvao i druge zadrugare da ispune kriterije i prijave se za sredstva koja su izdvojena za 2018. godinu, te naglasio da su to sredstva građana BiH.

 

Predsjednik Komisije za dodjelu sredstava Transfera za zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih kategorija Adem Šačić je kazao da se od tog projekta očekuje direktno zapošljavanje više desetina pripadnika boračkih kategorija i mnogo više indirektnog zapošljavanja putem kooperantskih usluga.

 

Uime zadrugara, zahvalnost na potpisanim ugovorima izrazili su Elvisa Škulj iz zadruge „3XE“ – općina Pale-Prača i Marijan Orsolić iz zadruge „Posavina plod“iz Orašja.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI