PRIJEDLOG NIJE PROŠAO U DRŽAVNOM PARLAMENTU

Klub Srba odbio da osudi zastrašujuće izjave Vjerice Radete: 'BiH ne treba nikome držati slovo kako da se ponaša'!

Front 27.07.18, 12:36h

Klub Srba odbio da osudi zastrašujuće izjave Vjerice Radete: 'BiH ne treba nikome držati slovo kako da se ponaša'!
Uime Kluba Srba Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) zatražio je pauzu nakon koje je najavio da Klub Srba ovo neće prihvatiti, dodajući da "BiH ne treba držati slovo kako da se ponaša"

 

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac (Stranka demokratska akcije - SDA) zatražio je da ovaj dom najoštrije osudi sramne i necivilizacijske izjave potpredsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Vjerice Radete (Srpska radikalna stranka) nakon smrti Hatidže Mehmedović. 


Tokom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice, Genjac je predložio da se kao druga tačka uvrsti ova osuda jer je ona svojim stavovima uvrijedila sve žrtve, a njenu izjavu osudili su svi visoki dužnosnici u zemlji i svijetu zbog čega bi to trebao uraditi i Dom naroda. 


- Njena izjava o u trenutku smrti predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović predstavlja monstruozno izrugivanje koja se može desiti majci, supruzi, ženi koja je izgubila dva sina, dva brata, supruga i brojnu rodbinu - kazao je Genjac. 


Napomenuo je da se nikoga ne može spriječiti da iskaže svoju neljudskost, ali se može zatražiti da se Radeta ukloni iz rukovodstva Skupštine Srbije ocjenjujući da je to izraz poštivanja i nužnost u razvoju dobrih odnosa BiH i Srbije. 


Predložio je da Dom naroda najoštrije osudi sramnu i necivilizacijsku izjavu Radete i pozove Skupštinu da se odredi spram nje, kao i da Dom naroda pozove Skupštinu Srbije da Radetu razriješe s pozicije potpredsjednice Skupštine. 


Uime Kluba Srba Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) zatražio je pauzu nakon koje je najavio da Klub Srba ovo neće prihvatiti, dodajući da "BiH ne treba držati slovo kako da se ponaša". 


- Svako normalan je koliko mi se čini osuđivao i individualno i pojedinačno izjave svih onih koji su s dozom užasnih riječi rekli i o tome, ali i o nekim drugim slučajevima i to se ne može prihvatiti ko razmišlja ljudski i civilizacijski - istaknuo je. 


Podvukao je da je više od 40 poslanika Narodne Skupštine Srbije već pokrenulo inicijativu za smjenu Radete, a dopredsjedavajući Doma Ognjen Tadić (Demokratski narodni savez - DNS) pozvao je da se sačeka stav Skupštine Srbije te smatra da Genjac ovakav prijedlog treba povući. 


Nakon ovakvog izlaganja Novića, Genjac je ipak pozvao da ovo bude tačka dnevnog reda jer ne vidi način na koji bi se bez toga mogla nastaviti daljnja saradnja parlamenata BiH i Srbije. 


Predsjedavajući Doma Safet Softić (SDA) pozvao je na glasanje o uvrštavanju ove tačke u dnevni red što nije prihvaćeno jer je svih pet delegata iz Kluba Srba bilo protiv, dok su delegati Kluba Hrvata (Zdenka Džambas, Ljilja Zovko i Bariša Čolak) iz HDZ-a bili suzdržani.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI