Predsjedavajući Doma naroda Ps bih

Softić zahtijeva od Skupštine Srbije da sankcioniše izjavu Vjerice Radete: 'Ne možete i ne smijete šutjeti'

Front 25.07.18, 14:51h

Softić zahtijeva od Skupštine Srbije da sankcioniše izjavu Vjerice Radete: 'Ne možete i ne smijete šutjeti'
- Vjerica Radeta je o rahmetli Hatidži Mehmedović i članovima njene porodice, ubijenim u srebreničkom genocidu, iznijela stav koji po dubini mržnje i želji da se trivijaliziraju počinjeni zločini, odavno nije zabilježen - navodi se u pismu

 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić uputio je otvoreno pismo predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković povodom iznesenih stavova potpredsjednice Narodne skupštine Srbije Vjerice Radete o smrti Hatidže Mehmedović iz Srebrenice. 

 

- Vjerica Radeta je o rahmetli Hatidži Mehmedović i članovima njene porodice, ubijenim u srebreničkom genocidu, iznijela stav koji po dubini mržnje i želji da se trivijaliziraju počinjeni zločini, odavno nije zabilježen - navodi se u pismu. 

 

Softić smatra da je potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije svojom manifestacijom mržnje zatekla čak i "predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegove saradnike u liku Rajka Vasića, čije su varijacije na istu temu prethodno također prešutjeli". 

 

- A šutnja je najčešće čin odobravanja učinjenoga. Ovoga puta ne možete i ne smijete šutjeti. Pozivam vas da zaštite dignitet Narodne skupštine Republike Srbije i da se javno ogradite od izjave potpredsjednice Radeta i strogo sankcionišete takvo ponašanje - istakao je Softić. 

 

U protivnom, naglasio je, šutnju će shvatiti kao odobravanje izrečenog stava. 

 

- Očekujem da se o mom pozivu izjasnite u najkraćem roku - navodi se u otvorenom pismu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Safeta Softića, saopćeno je iz PSBiH.  

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI