predsjednik Advokatske komore Federacije BiH

Prvi put u BiH advokati će raditi po istim kriterijima: Nikica Gržić pojašnjava šta propisuje novi Zakon o advokaturi

Hronika 24.07.18, 13:42h

Prvi put u BiH advokati će raditi po istim kriterijima: Nikica Gržić pojašnjava šta propisuje novi Zakon o advokaturi
Zakon je potpuno usklađen s pravnim normama europskog zakonodavstva i Statutom Europske advokatske komore (CCBE), čiji je Advokatska komora FBiH pridruženi član

 

 


Veoma je važno da je, utvrđujući danas Nacrt zakona o advokaturi, Vlada Federacije BiH u ovom mandatu pokrenula proces sistemskog uređivanja rada i djelovanja ovog značajnog dijela pravosuđa, izjavio je za Fenu predsjednik Advokatske komore Federacije BiH Nikica Gržić.


On podsjeća da se na ovaj zakon čeka više od 16 godina, a da je trenutno važeći zakon svojom odlukom  2002. godine donio tadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.


Gržić ističe kako su u Advokatskoj komori zadovoljni suradnjom s Federalnim  ministarstvom pravde koje je ovaj put, zajedno s njima, kreator novih zakonskih rješenja i da su u njega ugrađene sve obveze iz konvencija UN-a i EU za ovu oblast, a ima ih šest. Osim toga, dodaje, zakon je potpuno usklađen s pravnim normama europskog zakonodavstva i Statutom Europske advokatske komore (CCBE), čiji je Advokatska komora FBiH pridruženi član.


- Novi tekst zakona je potpuno usuglašen između oba bh. entiteta, tako da će, prvi put, advokati u cijeloj BiH raditi po istim kriterijima i uvjetima. Da bi se shvatilo zašto je sve ovo važno treba znati da je advokatura jedan od stubova zaštite ljudskih prava i prava svakog građanina, na isti način kao što tužilaštva štite državu i društvo od zloupotreba od strane pojedinaca ili institucija. Sudovi su neovisni i oni presuđuju. U državama razvijene demokratije to su ključni postulati pravosuđa. Zato Advokatska komora FBiH podržava namjeru Federalne vlade da i kod nas ovu djelatnost uredi sukladno međunarodnim normama – naglašava Gržić.  


Advokatska komora FBiH ima više od 1.500 članova. Riječ je o neovisnoj i samostalnoj organizaciji koja na ovim prostorima djeluje bez prekida već 135 godina.

 

(Fena/ad)

 

BLIN
KOMENTARI