FOTO/ 14. godišnjica od otvaranja obnovljenog Starog mosta

Zvizdić se sastao u Mostaru s Tsiprasom, grčki premijer morao hitno nazad zbog golemog požara kod Atine

Front 23.07.18, 20:04h

Zvizdić se sastao u Mostaru s Tsiprasom, grčki premijer morao hitno nazad zbog golemog požara kod Atine
Zvizdić je istaknuo kako smatra da Grčka i BiH mogu značajno povećati obujam ekonomske suradnje te da će se sasvim sigurno ići u pravcu boljeg povezivanja gospodarstvenika dvaju zemalja

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Mostaru s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, kojemu je ovo prvi službeni posjet BiH.

 

Kako je nakon sastanka kazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, tom se prigodom razgovaralo o nekoliko tema, a prije svega o evropskoj perspektivi BiH i zapadnog Balkana.

Tsipras skratio posjetu BiH zbog šumskih požara u blizini Atine

Grčki premijer Alexis Tsipras skratio je posjetu Bosni i Hercegovini i vratit će se u Atinu, gdje golemi šumski požar bjesni u blizini prijestonice, saopćio je izvor iz grčke vlade.
Grčki premijer, koji je danas boravio u Mostaru, gdje se susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdiće, skratit će posjetu Bosni i Hercegovini radi vanredne situacije u njegovoj zemlji. 
Grčke vlasti zatražile su od mještana priobalnih regija u blizini Atine da napuste svoje domove dok šumski požari bjesne, zatvarajući jedan od najprometnijih grčkih autoputeva i šaljući oblake dima iznad prijestonice, prenosi Reuters.

 

-  Upoznao sam ga s našim aktivnostima u vezi toga i naglasio kako je to najvažniji vanjskopolitički cilj BiH – kazao je Zvizdić, dodavši kako bi dobivanje kandidatskog statusa i aktivacija MAP-a bile dvije najvažnije poruke za BiH.

 

- U tim procesima Grčka je naš veliki prijatelj i očekujem daljnju i konstruktivnu suradnju po tim pitanjima – poručio je Zvizdić, zahvalivši  grčkom kolegi na dosadašnjoj pomoći.

 

Zvizdić je istaknuo kako smatra da Grčka i BiH mogu značajno povećati obujam ekonomske suradnje te da će se sasvim sigurno ići u pravcu boljeg povezivanja gospodarstvenika dvaju zemalja.

 

-  Razgovarali smo i o ideji uspostavljanja direktne zračne linije Sarajevo - Atena i predstavnici ministarstava će dalje raditi na njezinoj realizaciji – kazao je Zvizdić.

 

Osvrnuvši se na nedavni sporazum Grčke i Makedonije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ocijenio je kako su Zeav i Tsipras posljednjim aktivnostima poslali poruke i dali dobar primjer kako se problemi trebaju rješavati

 

- Mislim da to može biti dobar primjer i matrica za cijeli zapadni Balkan - zaključio je Zvizdić.

 

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je kako smatra da je izuzetno važno da se ponovno pokrenu odnosi sa svim zemljama zapadnog Balkana i da Grčka ojača svoju ulogu u promociji mira, sigurnosti i stabilnosti u susjedstvu.

 

denis-zvizdic-alexis-tsipras-1

 

Poslije dužeg niza godina, navodi Tsipras, ponovno se može govoriti o jednoj snažnoj Europskoj perspektivi za zemlje regije koju aktivno podržava i Grčka.

 

- Naša podrška stabilnosti, razvoju i europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine bila je i ostaje neupitna - kazao je grčki premijer, te dodao kako je Grčka doprinijela u poslijeratnoj obnovi Bosne i Hercegovine.

 

- Grčka podržava teške napore koje ulažete u cilju pomirenja i stabilnosti, kao i značajne reforme koje se odnose na vaše institucije, na unaprjeđenje i jedan novi razvoj - istaknuo je Tsipras.

 

Napomenuo je kako postoje značajne mogućnosti za promociju i unaprjeđenje novih grčkih investicija u BiH, a posebno se osvrnuo na sektore infrastrukturnih radova, transporta, energetike, poljoprivrednih proizvoda i turizma.

 

- Značajna je i naša zajednička želja da u budućnosti imamo direktne letove između glavnih gradova naše dvije zemlje - naveo je Tsipras.

 

Grčki premijer Alexiso Tsipras doputovao je u BiH kako bi sudjelovao na manifestaciji "Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje", kojom se obilježava 14. godišnjica od otvaranja obnovljenog Starog mosta.

 

On će večeras, zajedno s crnogorskim kolegom Duškom Markovićem, potpisati Mostarsku povelju mira koja je utemeljena zbog napora onih koji rade na očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

 

Prije potpisivanja, Tsipras i Marković će zajedno sa Zvizdićem i makedonskim premijerom Zoranom Zaevom posjetiti Stari most gdje će svi, u znak mira, baciti cvijeće u Neretvu.

 

(FENA)

BLIN
KOMENTARI