dodik će se obratiti kao uvodničar

Čubrilović: NSRS neće niti može poništiti Izvještaj Komisije za Srebrenicu

Front 23.07.18, 14:22h

Čubrilović: NSRS neće niti može poništiti Izvještaj Komisije za Srebrenicu
Odlučeno je, kaže, da se na tu sjednicu pozovu akteri tadašnjih zbivanja, bivši predsjednik Vlade Dragan Mikerević, predsjednik ili član Komisije za Srebrenicu, a Dodik će se obratiti kao uvodničar

 

Narodna skupština RS-a ne može da poništi izvještaj Komisije za Srebrenicu, jer ga ona nije ni usvojila, već Vlada - rečeno je danas nakon sjednice Kolegija entitetskog parlamenta. 

 

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je potvrdio da na posebnoj sjednici 14. augusta, parlament, na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika, može da razmatra informacija u vezi s tim izvještajem, sačinjenim 2004., ali da ga ne može poništiti. 

 

-Ništa se neće poništavati, jer Narodna skupština nema te nadležnosti i neće ući u kršenje ustavnih ovlaštenja i zakonskih procedura. Koju formu će dobiti, bit će poznato tek nakon rasprave u Narodnoj skupštini – dodao je. 

 

Odlučeno je, kaže, da se na tu sjednicu pozovu akteri tadašnjih zbivanja, bivši predsjednik Vlade Dragan Mikerević, predsjednik ili član Komisije za Srebrenicu, a Dodik će se obratiti kao uvodničar. 

 

Nakon današnje sjednice skupštinskog kolegija, Čubrilović je rekao novinarima da su poslanici opozicije na današnjem skupštinskom kelegiju bili suzdržani povodom održavanja posebne sjednice na čijem dnevnom redu je samo jedna tačka dnevnom reda: "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“. 

 

Dodik je u zahjevu naveo da je navedeni spisak sačinjen uz prijetnje visokog predstavnika u BiH Peddyja Ashowdna 2004. godine. 

 

-Svih proteklih godina spisak koji je sačinjen pod pritiskom, selektivno na bazi personalnih evidencija, bez činjenica, koristi se u nastojanju da se građanski rat u BiH prikaže kao agresija na BiH, a Vojsku i MUPRS-a kao zločinačku oružanu silu, te RS kao genocidnu tvorevinu – ustvrdio je. 

 

Takav spisak, i kako je dodao, njegova zloupotreba ne doprinose miru i stabilnosti. 

 

Dodik je u obrazloženju naveo da su još tokom rada Komisije za Srebrenicu, njeni članovi ukazivali na zloupotrebu izvještaja, njegove proizvoljne interpretacije, ograničen mandat rada samo na bošnjačke žrtve, te na činjenicu da komisija nije istražno tijelo. 

 

Kazao je i da tadašnja komisija nije raspolagala bilo kakvim dokazima o krivici, nije imala mandat da se bavi identifikacijom žrtava, sa aspekta utvrđivanja uzroka smrti, te da nije ni mogla da utvrdi tačan broj žrtava.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI