polupani prozori, oštećene fasade

U olujnom nevremenu snažan grad oštetio oko 200 objekata u Banjaluci!

Hronika 22.07.18, 15:19h

U olujnom nevremenu snažan grad oštetio oko 200 objekata u Banjaluci!
Po prvim podacima sa terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme, oštećeno je oko 200 objekata

 

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić naložio je danas gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da izvrši procjenu štete na domaćinstvima u četiri prigradska naselja koja su pretrpjela najveću štetu u jučerašnjem olujnom nevremenu, koje je praćeno snažnim udarima grada. 

 

– Prema nalogu gradonačelnika, Civilna zaštita će uraditi prvu, preliminarnu procjenu štete i zaštititi oštećene objekte od daljnjih oštećenja, s obzirom na to se, prema prognozi Hidrometerološkog zavoda, noćas može očekivati velika količina padavina koja može izazvati dodatnu štetu – rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teriotorijalne vatrogasne jedinice. 

 

Po prvim podacima sa terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme, oštećeno je oko 200 objekata. Kako je ustanovljeno na terenu, najveća šteta zabilježena je na području Mišinog hana. 

 

banjaluka-grad

 

– Najvećim dijelom radi se oštećenju krovova, polupanim prozorima i oštećenim fasadama. Na Civilnoj zaštiti je sada da adekvatno zaštiti oštećene objekte kako bi spriječili dalju štetu – rekao je Ćućun. 

 

Dodao je da su ekipe Civilne zaštite i profesionalne vatrogasne jedinice, uz pomoć mještana,uspjele da prekriju najlonskim pokrivačem veliki broj oštećenih objekata te ističe da se taj posao nastavlja i danas. 

 

Prema nalogu gradonačelnika, na osnovu izvještaja Civilne zaštite, u narednim danima bit će formirane komisije za procjenu nastale štete. Istovremeno, komisije će, kako je saopćeno, procjenjivati i štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima u naseljima pogođenim nevremenom, koja je, prema podacima sa terena, također značajna.

 

(FENA/Foto: ATV/ mr)

BLIN
KOMENTARI