VELIKI USPJEH ZA BH. KINEMATOGRAFIJU U PULI

Tri Zlatne arene za „Žabu“, predstavljanje Filmskog centra Sarajevo i novih projekata

Kultura 22.07.18, 10:13h

Tri  Zlatne arene za „Žabu“,  predstavljanje Filmskog centra Sarajevo i novih projekata
Na festivalu je, kao partner industrijskog programa The Matchmaking Forum, učestovao i Filmski centar Sarajevo, koji je u okviru selekcije Work in Progess predstavio projekat „Sarajevo universe“ u produkciji Refresha i ASU Sarajevo. Radi se dugometražnom omnibus film u režiji Nevena Samardžića, Saše Peševskog i Emira Kapetanovića, čija je produkcija u toku.

 

Na upravo završenom Filmskom festivalu u Puli vrlo uspješno je predstavljena bh. kinematografija.

 

Film "Žaba" reditelja Elmira Jukića je na Pula FIlm Festivalu osvojio tri nagrade - Zlatnu arenu za najbolji film u manjinskoj konkurenciji hrvatskog programa, Zlatnu arenu za režiju u manjinskoj konkurenciji hrvatskog programa i nagradu međunarodnog žirija za najbolji film.

 

Film "Žaba" prikazan je u zvaničnom programu posvećenom manjinskim koprodukcijama sa Hrvatskom.  Ovaj film perceptivno proučava PTSP, muškost i socijalne teškoće s kojima se BiH trenutno suočava.

 

Scenarij potpisuju Pjer Žalica i Elmir Jukić, a produkciju Refresh Production na čelu sa Ademirom Kenovićem.

 

Osim ovoga filma, u Puli su u zvaničnom programu manjinskih koprodukcija  prikazani i filmovi „Posljednja barijera“ Jasmina Durakovića i „Muškarci ne plaću“ Alena Drljevića.

 

Na festivalu je, kao partner  industrijskog programa The Matchmaking Forum,  učestovao i Filmski  centar Sarajevo, koji je u okviru selekcije Work in Progess predstavio projekat „Sarajevo universe“ u produkciji Refresha i ASU Sarajevo. Radi se dugometražnom omnibus film u režiji Nevena Samardžića, Saše Peševskog i Emira Kapetanovića, čija je produkcija u toku.

 

Direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković  je na ovome formu predstavio rad Filmskog centra Sarajevo i stanja u bh. kinematografiji, fokusirajući se na pitanja donošenja Uredbe po poticajima stranim producentima i investitorima u domaću filmsku industriju i donošenje Zakona o audio-vizualnom sektoru.  

 

Već je poznato je da, iako ima velike svjetske rezultate u kinematografiji, da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema sistem podrške stranim producentima i investitorima i financijski najslabije riješeni pitanje državne podrške vlastitoj kinematografiji.

 

(FCS/DEPO Portal)

 

 

BLIN
KOMENTARI