uhapšene tri osobe

Detalji utapanja dječaka iz Kladnja u bazenu kod Jagodine: Kada smo izlazili iz bazena, Rijada nije bilo...

Hronika 18.07.18, 20:22h

Detalji utapanja dječaka iz Kladnja u bazenu kod Jagodine: Kada smo izlazili iz bazena, Rijada nije bilo...
Nestanak dječaka primijetili su organizatori grupe te su ga počeli tražiti. Nakon što su čuli da je zadnji put viđen u bazenu, bazen je pretražen i pronađen je dječak koji nije davao znake života

 

Četrnaestogodišnji Rijad H. iz Kladnja utopio se u utorak, oko 22 sata, u bazenu hotela "Alfa" u Končarevu, kod Jagodine, u Srbiji.

 

Kako prenose mediji u Srbiji, dječak je bio gost hotela zajedno sa grupom učenika koju je predvodilo Udruženje "Dječija radost" Kladanj te je u hotel stigao nekoliko sati prije tragedije, prenose Nezavisne.

 

Nezvanično, dječak i nekoliko djevojčica bili su upozoreni od strane radnika hotela da izađu iz vode, jer je kupanje zabranjeno poslije 22 sata.

 

- Mnogi su se uvečer kupali u bazenu, ali nas je obezbjeđenje hotela upozorilo nešto prije 22 sata da zatvaraju i da se vratimo u sobe. Nas nekoliko djevojaka i Rijad ostali smo i dalje da plivamo. Neko vrijeme smo zajedno plutali u vodi kraj ivice bazena, a potom smo otišle na drugu stranu. Kada smo se osvrnule, izlazeći iz bazena, Rijada nije bilo. Mislile smo da je u međuvremenu izašao iz bazena - ispričala je jedna od djevojčica.

 

Nestanak dječaka primijetili su organizatori grupe te su ga počeli tražiti. Nakon što su čuli da je zadnji put viđen u bazenu, bazen je pretražen i pronađen je dječak koji nije davao znake života. Hitna pomoć je ubrzo stigla, ali dječak je bio mrtav.

 

Istražni sudija naredio je obdukciju, koja je pokazala da je smrt nastupila utapanjem.

 

Do sada nije podignuta krivična prijava, ali kako se saznaje, bit će podnesena protiv odgovornih iz Udruženja "Dječija radost", ali i protiv odgovornih lica iz hotela "Alfa".

 

- Deca su se kupala u manjem, dečijem bazenu. Posle večere R.H. i još tri devojčice samoinicijativno su ušli u veliki bazen. Kada su videle da nema dečaka, devojčice su počele da ga traže i videle da se udavio. Još prikupljamo dokaze kako bismo utvrdili ko je odgovoran za ovu nesreću - izjavio je viši tužilac Slavko Knežević.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini uhitili su A. H. (31) i M. H. (52), odgovorne osobe Udruženja "Dječja radost" iz Bosne i Hercegovine te M. A. (30), odgovornu osobu hotela "Alfa", zbog postojanja osnova sumnje da su počinili teška djela protiv opće sigurnosti.  



Zbog sumnje da je počinio isto kazneno djelo, policija intenzivno traga za V. V. (31), također odgovornom osobom hotela "Alfa", priopćila je jagodinska policija. 



Sumnja se da su odgovorne osobe Udruženja propustile dužan nadzor nad djecom, a da odgovorne osobe hotela nisu primijenile mjere zaštite na bazenu "Alfa" zbog čega se, kako se sumnja, u utorak navečer utopio Raid H. (14) iz Kladnja. 



Po nalogu Višeg javnog tužitelja u Jagodini, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz kaznenu prijavu, biti privedeni tužitelju- javlja Fena. 

 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI