Traže povećanje koeficijenata

Generalni štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije 1. septembra

Hronika 18.07.18, 19:11h

Generalni štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije 1. septembra
Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik ovog sindikata, kaže da je razlog za štrajk nepoštivanje i nerealizacija člana 67. Kolektivnog ugovora potpisanog osmog novembra prošle godine, koji je vezan za povećanje koeficijenata

 

Danas je delegacija Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a predala Vladi Kantona Sarajevo odluku o najavi generalnog štrajka ovog sindikata.

 

Štrajk bi, u vidu obustave rada, trebalo da započne po okončanju postupka mirenja, 1. septembra, u 7.30 sati, i trajat će do ispunjenja postavljenih zahtjeva, prenosi Oslobođenje.

 

Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik ovog sindikata, kaže da je razlog za štrajk nepoštivanje i nerealizacija člana 67. Kolektivnog ugovora potpisanog osmog novembra prošle godine, koji je vezan za povećanje koeficijenata.

 

Ova odluka će se dostaviti svim javnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

Funkciju štrajkačkog odbora preuzet će Upravni odbor, a ovaj će utvrditi poslove u svakoj pojedinoj zdravstvenoj ustanovi na kojima se rad ne može prekidati za vrijeme štrajka.

 

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS-a je više puta pokušavao razgovarati s predstavnicima Vlade KS, smatrajući da bi se štrajk mogao izbjeći, no, pokazalo se da Vlada KS ne želi biti njihov partner u pregovorima.

 

Kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj je i na posljednjem istupu pred medijima prije tri dana priznala da nije odgovorila na dopis ovog sindikata iako je imala rok od 15 dana, naglasivši da Vlada KS jeste potpisala povećanje njihovih koeficijenata.

 

- Ali je u ugovoru rečeno da će se to desiti samo ako bude bilo sredstava - naglasila je Ademaj.

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI