vučića nije iznenadio izbor thompsona za doček

Kako mislite da predsjednik Srbije navija za one koji pjevaju 'Za dom spremni... bando četnici, stići će vas naša kazna...?!'

Front 18.07.18, 11:41h

Kako mislite da predsjednik Srbije navija za one koji pjevaju 'Za dom spremni...  bando četnici, stići će vas naša kazna...?!'
Kako mislite da predsjednik Srbije navija za onoga ko pjeva pjesmu koja počinje uzvikom 'za dom - spremni', pitao je Vučić

 

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću "nije novost što su Hrvati vicešampionsku titulu na Svetskom prvenstvu u fudbalu slavili uz ustaške pesme" - piše Al Jazeera

 

"Mnogi i dalje žive u ovakvim pesmama. Je l' ima neka novost? Je l' ima nešto što je drugačije? Je l' ima nešto što vas čudi? To samo začudi one koje uvek to začudi, koji se prave da ih to začudi", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o načinu na koji se slavilo u Hrvatskoj, a nakon susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu.

 

Naveo je i kako su se "ustaške pesme pevale i posle prve utakmice Hrvatske na prvenstvu sveta".

 

"I ja sam reagovao posle prve utakmice. U svakom trenutku sam pokazivao poštovanje prema Hrvatima, govorio da igraju odličan fudbal. Rekao sam samo da kao što svako ima pravo da navija za njih, a ja imam pravo da ne navijam za njih. Jesam li nekoga uvredio? Jesam li mu rekao nešto loše? Ne", rekao je Vučić.

 

'Nisam ni četnik, ni partizan'


Još je tada, kako je podsjetio, upitao: "Kako mislite da predsednik Srbije navija za onoga ko peva pesmu koja počinje usklikom, uzvikom 'za dom - spremni', a u kojoj se kaže 'bando srpski dobrovoljci, bando četnici, stići će vas naša kazna i u Srbiji'". 

 

"To pevaju ti za koje ja treba da navijam?! Pa šta sam ja? Kakvog bi to predsednika Srbija imala da svoj narod nazivam bandom četnika, srpskih dobrovaljaca? Slučajno nisam ni četnik, ni partizan, niti mi je iko u porodici bio - samo su stradali od ustaša", rekao je Vučić.

 

Naveo je da su kuće Vučića 1992. bile zapaljene, te da su spalili sve kuće njegovih stričeva, braće po stricu, tetke, njegovog oca, kuću koju su njegov otac, brat i on zidali.

 

"Sve su spalili i ja treba da kažem: 'divno, sad moram da navijam'. Ne moram. Moje je da vodimo dobru politiku sa Hrvatima, da imamo dobre i sve bolje odnose. Imaćemo sve bolje odnose. Moje je da brinem o hrvatskoj manjini u Srbiji, moje je da brinem o srpskom življu i da nešto, ako mogu, učinim da se oni osećaju slobodnije i sugurnije u Hrvatskoj, iako je to teško", kaže Vučić.

 

'Nekome je 1945. bila dobra godina'


"A sada me baš terati da navijam za nekog i da se iščuđavam što su pevali ustaške pesme... Ako ima neka novost onda me to pitajte, a to je sve po starom i sve uobičajeno. Mislite da sledeći put neće biti? I sledeći put će da budu iste te pesme", konstatirao je Vučić.

 

Podsjetio je i na pjesmu "Geni kameni" Marka Perkovića Thompsona, koju je na dočeku poželio Luka Modrić, te citirao dijelove u kojima se navodi "nije dobra '45. raseli nas diljem svijeta".

 

Po njegovim riječima, "za nekog je dobra 1941. godina, a za Srbe je bila teška, ružna i očajna". Za 1945. godinu je rekao kako je bila "godina konačnog oslobođenja od nemačkog nacizma i fašizma hrvatskog, italijanskog, bugarskog, mađarskog i svega drugog".

 

"Svako ima dobrih i loših vesti", dodao je Vučić.

 

Ne želi govoriti o ratu


Govorio je i o odnosima s Kosovom te Bosnom i Hercegovinom.

 

Upitan da prokomentira izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da će u slučaju podjele Kosova doći do novog rata, Vučić je odgovorio kako ne želi govoriti o ratu, ali i najavio da će Srbija biti sačuvana od sukoba.

 

"Ne volim kada lideri drugih naroda govore o ratu. Mi rat ne želimo i daćemo sve od sebe da naš narod i našu zemlju sačuvamo od bilo kakvih sukoba", kazao je Vučić, dodajući kako je njegova poruka da će biti sačuvan mir. 

 

"Kada stalno pominjete tu reč rat i kada to stalno rade Naser Orić i Ramush Haradinaj, onda ne možete da kažete da je to bezveze i da su to gluposti. Stara izreka kaže: kad kod Čehova vidite u prvom činu okačenu pušku, ta puška će da opali u trećem činu", naveo je Vučić.

 

'Sa čime Srbija da pokazuje mišiće?'


Uzda se u podršku Macrona, ali i njemačke kancelarke Angele Merkel "u pronalaženju kompromosnog rešenja za Kosovo".

 

"Ako ostane zamrznut konflikt na Kosovu, računajte da nema evropske perspektive, računajte da dolazi smanjenje investicija", naveo je predsjednik Srbije.

 

Uputio je i kritiku onima koji misle da bi "Srbija trebala da pokazuje mišiće".

 

"Sa čime da pokazujemo mišiće? Sa nula MiG-ova koliko ste mi ostavili u ispravnom stanju, sa dva stara helikoptera, sa starim puškama? Sa tim da pokazujem mišiće? A čiju decu da šaljem? I danas kada imamo mnogo više oružja, ne pokazujemo mišiće, jer nemamo decu za bacanje. A to oružje nam služi kako odvraćajući faktor za sve ludake koji bi da pomisle da mogu Srbiju da porobe", zaključio je Vučić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI