Žene iz Sarajeva tvrde da su otjerane s plaže

Nakon incidenta s burkinijem u Neumu, oglasio se MUP HNK: Evo šta o svemu kaže policija

Hronika 18.07.18, 10:34h

Nakon incidenta s burkinijem u Neumu, oglasio se MUP HNK: Evo šta o svemu kaže policija
Tri žene iz Sarajeva navodno su otjerane s plaže u Neumu u dijelu koji se nalazi u blizini punkta Granične policije BiH

 

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) provodi internu istragu o incidentu koji se prekjučer dogodio u Neumu, kada su žene odjevene u burkinije otjerane s plaže.

 

Kako je za Faktor pojasnio Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, policiji ovaj događaj nije prijavljen, ali nakon pisanja u medijima i mnogobrojnih upita, u policiji je pokrenuta interna istraga. 

 

- Sve materijale koje smo prikupili o ovom slučaju predali smo u internu kontrolu gdje je sada u toku interna istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo. Međutim, nije nam ništa prijavljeno da bi po određenoj prijavi mogli postupati - kazao je Marić. 

 

Prema njegovim riječima, policija uopće nije nadležna za djelovanje na plaži, a policajci takvu intervenciju mogu uraditi samo na zahtjev komunalog preduzeća koje je zaduženo za uređenje i red na plaži. Da li su komunalne službe zatražile djelovanje policije još se provjerava. 

 

Kako je Faktor pisao, tri žene iz Sarajeva otjerane su s plaže u Neumu u dijelu koji se nalazi u blizini punkta Granične policije BiH.  

 

Kako nam je u telefonskom razgovoru ispričala jedna od akterki ovog događaja, ona je na plaži bila sa dvije kćerke. Kupale su se oko sat vremena, kada su se pojavila dvojica policajaca.

 

- Dok sam razgovarala sa jednom ženom iz Brčkog, pozvala me je kćerka do koje su prvo došli. Prišla sam i rekla: "Izvolite, o čemu se radi?", da bi mi odgovorili sa: "Vi morate napustiti plažu". Pitala sam zbog čega, šta je problem, da bih dobila odgovor kako "ne možemo biti tako odjevene, jer uznemiravamo ostali narod" - u šoku je ispričala žena.

 

Kako tvrdi naša sagovornica, upitala je policajce "Zar ovo nije Bosna i Hercegovina, zar ovdje ne vlada demokratija i zar nemamo pravo svi da radimo i oblačino šta želimo?", da bi joj policajac vrlo grubo i prijetećim tonom odgovorio kako "ih je upozorio i kako moraju napustiti plažu odmah".

 

Žene su potom sa plaže otišle do mjesta gdje je bilo parkirano policijsko vozilo.

 

- Bila je patrola, četiri policajca. Pitala sam: "Molim vas, šta ovo treba da znači? Želim nalog, da mi neko da napismeno zbog čega moramo da napustimo? Jedan od njih mi je rekao: "Pogledajte na šta ličite! Idite tamo negdje, negdje drugo" - ispričala je sagovornica.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI