ZVANIČNO PREDSTAVLJANJE BH. KINEMATOGRAFIJE NA VELIKOM FILMSKOJ SMOTRI

Filmski centar Sarajevo predstavlja projekat "Sarajevo Universe" na Pula Film Festvalu

Kultura 13.07.18, 10:14h

Filmski centar Sarajevo predstavlja projekat
Filmski centar Sarajevo predstavlja filmski projekat iz BiH: „Sarajevo universe“ u produkciji Refresha iz Sarajeva i u režiji Nevena Samardžije, Saše Peševskog i Emira Kapetanovića. Riječ je dugometražnom ombibus projektu mladih debitanata sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Ovo partnerstvo sa Pula Film Festivalom, u kojem učestvuju svih filmski centri zemalja bivše Jugoslavije, predstavlja novu fazu u razvoju centra, a koji je u funkciji predstavljanja tekuće filmske produkcije u BiH na širem regionalnom i evropskom tržištu

 

Filmski centar Sarajevo postao je jedan od regionalnih partnera programa The Matchmaking Forum na Pula film festivalu koji se održava u periodu 14-22 juli. The Matchmaking Forum je nova platforma ovoga festivala posvećena filmskoj industriji i odvija se u tri segmenta: Coproduction Market, Work in Progress i Matching  Books and Film. 


Preko Filmskog centra Sarajevo bit će predstavljen  projekat iz BiH:  „Sarajevo universe“ u produkciji Refresha iz Sarajeva i u režiji Nevena Samardžije, Saše Peševskog i Emira Kapetanovića. Riječ je dugometražnom ombibus projektu mladih debitanata sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.


Ovo partnerstvvo sa Pula Film Festivalom, u kojem učestvuju svih filmski centri zemalja bivše Jugoslavije, predstavlja novu fazu u razvoju centra, a koji je u funkciji predstavljanja tekuće filmske produkcije u BiH na širem regionalnom i evropskom tržištu.  Jedna od uloga Filmskog centra Sarajevo, kao javnog preduzeća od strateškog znaačaja za audioviuzelni sektor BiH i Federaciju BiH, jeste upravo međunarodno predstavljanje bh. kinematografije.

 

29542120-196296494433866-7085856022395686347-n


Na filmskom festivalu u Puli Filmski centar Sarajevo prisutan je i kroz događaj posvećen velikom hrvatskom i jugoslavenskom glumcu Igoru Gali, koji je ostvario jednu od svojih najvećih uloga u kultnom filmu „Most“ Hajrudina Šibe Krvavca, koji se nalazi u katalogu sadržaja Filmskog centra Sarajevo.


Na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu, koji je najstariji festival u ovome dijelu Evrope, bh. kinematografija će u zvaničnom programu posvećenom manjinskim koprodukcijama sa Hrvatskom imati tri ostvaranja: „Žaba“ Elmira Jukića, „Posjednja barijera“ Jasmina Durakovića i „Muškarci ne plaču“ Alena Dreljevića.

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI