brojni umjetnici iz evrope i svijeta

Od 1. do 7. augusta u Goraždu 21. Internacionalni 'Festival prijateljstva'

Kultura 12.07.18, 13:37h

Od 1. do 7. augusta u Goraždu 21. Internacionalni 'Festival prijateljstva'
Kako je istaknuto na sastanku, program će obilovati raznovrsnim sadržajima za sve ukuse i generacije, a publici će se predstaviti umjetnici iz Francuske, Turske, Švedske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja

 

U Goraždu će od 1. do 7. augusta biti održan 21. Internacionalni "Festival prijateljstva – Goražde 2018.“, a Organizacioni odbor manifestacije danas je utvrdio konačan program koji će u gradu na Drini i ove godine okupiti brojne umjetnike, učesnike iz različitih zemalja Evrope i svijeta. 

 

Kako je istaknuto na sastanku, program će obilovati raznovrsnim sadržajima za sve ukuse i generacije, a publici će se predstaviti umjetnici iz Francuske, Turske, Švedske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. 

 

- U proteklih dvadeset godina, u okviru festivalskih zbivanja, u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata, u Goraždu se brojnoj publici predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta. Sretni smo što baštinimo i nastavljamo tu tradiciju – kazao je Murat Fejzić, direktor goraždanskog Centra za kulturu koji je organizator ovog tradicionalnog događaja, pod pokroviteljstvom Grada Goražda. 

 

Festivalski sadržaji odvijat će se na različitim lokacijama, a programom su predviđeni brojni koncerti, izložbe, promocije knjiga, radionice i predstave za djecu, mini sajam knjige, pozorišne predstave i filmske projekcije. 

 

Bosanska avlija događaj je u okviru kojeg će biti predstavljena tradicionalna bosanska jela i običaji, a dio festivala i ove godine je smotra folklora, sajam starih zanata, atraktivne igre mladih i šahovski turnir. Tradicionalno, poseban pečat festivalu i ove godine dat će internacionalna likovna kolonija "Boje prijateljstva“ uz učešće brojnih umjetnika. 

 

Novina ove godine su izložbe koje će biti otvorene u susret "Festivalu prijateljstva“ 31. jula. Riječ je o izložbi "Stećci – svjetska baština“ na kojoj će se biti prezentirani panoi s fotografijama stećaka upisanih na listu svjetske baštine UNESCO-a, među kojima je i nekropola u Goršić Polju na teritoriji grada Goražda, zatim izložbi radova nastalih u šesnaestom ciklusu edukacije u kulturno - edukativnom centru "Gun–Gor" u Goraždu, te izložbi narodnih nošnji iz kolekcije Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu.  

 

U predvečerje Festivala u velikoj sali Centra za kulturu biće premijerno prikazan dokumentarni film "Pruži mi ruke prijatelju“ posvećen ovoj internacionalnoj kulturnoj manifestaciji, a u produkciji Radio televizije Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.  

 

Internacionalni "Festival prijateljstva“ ponudiće i koncerte narodne, zabavne i pop-rok muzike. Posebnu draž festivalu dat će Duhački orkestar iz Travnika i kiseljačke mažoretkinje, te veliki dječiji maskenbal na kraju festivala.  

 

Predsjednik organizacionog odbora manifestacije, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglasio je da građani Goražda otvorenog srca dočekuju sve učesnike i goste. 

 

-Osnovna ideja festivala živi i traje, promoviranje razmjene kultura i snaženje prijateljstva. Zbog globalno teške sigurnosne situacije u svijetu ali i finansijskih razloga koji spriječavaju aktivniji angažman udruženja iz Francuske i Španije koja su protekih godina bili nosioci saradnje u organizaciji festivala, imamo ove godine manje učesnika iz drugih zemalja ali on nikada nije izgubio internacionalni karakter. Dobro došli u Goražde – poručio je goraždanski gradonačelnik. 

 

Prvi "Festival prijateljstva“ održan je 1997. godine na inicijativu nekolicine prijatelja iz Goražda i Bretanje. Svih proteklih godina dobijao je na masovnosti i kvalitetu, i najznačajniji je kulturni događaj u ovom dijelu BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI