I SAM JOŠ dijete, ostao siroče sa samo 10 godina

Uveo ih je u pećinu, ali ih je i održao u životu - devet dana bez hrane i svjetla: Ko je mladi tajlandski trener?

Hronika 11.07.18, 12:40h

Uveo ih je u pećinu, ali ih je i održao u životu - devet dana bez hrane i svjetla: Ko je mladi tajlandski trener?
- Samo želimo da znaš da ovo nije tvoja krivica. Mi te ne krivimo i samo želimo da i ti ne kriviš sebe. Razumijemo situaciju koja se dogodila i podržavamo te. Cijenimo tvoju podršku i brigu za našu djecu - stoji u pismu roditelja

 

Akapol Čantavong, dvadesetpetogodišnji fudbalski trener sa Tajlanda koji je poveo 12 dječaka iz svog kluba u pećinu, za neke je glavni krivac za ovu nesreću, prenio je B92.


Međutim, na društvenim mrežama, mnogi korisnici s Tajlanda i iz ostatka svijeta stali su u njegovu odbranu, dajući mu zasluge za to što su dječaci dobro i poslije 15 dana provedenih u poplavljenoj pećini.


"Sa 25 godina ovaj trener je i sam još dijete. Ali očito je bio velika inspiracija dvanaestorici dječaka čiji moral, izgleda, nikad nije pao uprkos svemu kroz šta su prošli. Veliko poštovanje za ovog trenera", napisala je jedna korisnica.


Drugi korisnik, inače nagrađivani pisac Asdžad Nazir, otkrio je kako je Akapol izgubio porodicu još kao dijete. Nakon ove tragedije otišao je u samostan, ali se ipak vratio i na kraju "cio svoj život posvetio treniranju djece".


"Održao je 12 dece u životu bez hrane i svjetla devet dana. On će sutra posljednji izaći, a ima samo 25 godina. Ne zaboravite na njega", dodao je.

 

 

Ekapol Chanthawong lost his whole family as a kid. He trained as a monk & then devoted his life to helping coach kids. He kept 12 children alive in a cave without food or light for 9 days. He will be last to leave tomorrow & is only 25. Remember him! #ThaiCaveRescue #Hero pic.twitter.com/yWzn2k1dJ4

— Asjad Nazir (@asjadnazir) July 8, 2018

 


Njegova tetka takođe je stala u njegovu odbranu javno, tvrdeći da je on dobra osoba i da nije htio da dovede djecu u ovako opasnu situaciju.


U razgovoru za CNN ona je objasnila da je Akapol ostao siroče sa samo deset godina i da je iskusio "mnoge nevolje".


Akapol je u pećini napisao pismo svojoj tetki i baki koje su ga odgajile kad je ostao bez roditelja, poslavši ga preko spasilaca.


"Mojoj tetki i baki, dobro sam, ne brinite o meni previše. Čuvajte svoje zdravlje. Tetka, molim te, reci baki da mi napravi sok od povrća i zapečenu svinjetinu kad izađem. Doći ću i pojesti to. Volim vas sve".


Napisao je pismo i roditeljima djece koja su s njim ostala zarobljena u pećini, moleći ih da mu oproste za njegovu nesmotrenost. Pismo je objavio CNN.


"Dragi roditelji, sva djeca su dobro. To su ljudi koji se zaista dobro brinu o njima. Obećavam da ću se brinuti o djeci najbolje što mogu. Hvala vam za vašu podršku. Roditelji, zaista mi je žao", napisao je mladi trener.


Roditelji su i odgovorili.


"Dragi treneru Ake, mi, roditelji članova fudbalskog kluba, vjerujemo u tebe i tvoj duh, vjerujemo da si se dobro brinuo o djeci. Samo želimo da znaš da ovo nije tvoja krivica. Mi te ne krivimo i samo želimo da i ti ne kriviš sebe. Razumijemo situaciju koja se dogodila i podržavamo te. Cijenimo tvoju podršku i brigu za našu djecu. Čekamo vijesti da ste svi izašli iz pećine sigurno, što prije, to bolje", stoji u pismu roditelja.

 

(B92/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI