Dok traje akcija spašavanja na Tajlandu

Spasilac Ivan Karadžić za BBC: Nijedno dijete u istoriji nikad nije ovako ronilo... Ne ide mi u glavu koliko su ta djeca cool!

Hronika 10.07.18, 10:25h

Spasilac Ivan Karadžić za BBC: Nijedno dijete u istoriji nikad nije ovako ronilo... Ne ide mi u glavu koliko su ta djeca cool!
Ta djeca bila su prisiljena napraviti nešto što nikad u istoriji nijedno dijete nije trebalo napraviti. Ni na koji način nije normalno da djeca od 11 godina rone u špilji, rekao je Karadžić za BBC

 

Ivan Karadžić, jedan od spasilaca iz međunarodnog tima ronilaca koji pomaže Tajlanđanima u opsežnoj akciji spašavanja dječaka iz špilje, progovorio je za BBC. Objasnio je zbog čega se divi dječacima koji su zapeli u spilji.

 

"Ta djeca bila su prisiljena napraviti nešto što nikad u istoriji nijedno dijete nije trebalo napraviti. Ni na koji način nije normalno da djeca od 11 godina rone u špilji", rekao je Karadžić za BBC, pa pojasnio: "Rone u nečemu što se smatra izuzetno opasnim uvjetima, nema apsolutno nikakve vidljivosti, jedino svjetlo je ono iz naših lampi".

 

"Iz tog razloga bili smo jako uplašeni zbog panike koja može izbiti. Uz to, postoji višestruka opasnost od kvara opreme koju koristimo. Zbog toga smo imali rezervni plan: Šta ako nam prestane raditi ovaj dio opreme? Onda ćemo napraviti ovo. Šta ako nam otkaže drugi dio opreme? Zamijenit ćemo ga rezervnim. I tako dalje. Ne ide mi u glavu koliko su ta djeca cool", ispričao je Karadžić.

 

"Nevjerovatno snažna djeca"

 

"Kad razmišljam o tome da su već dvije sedmice u malom prostoru u špilji i da nisu vidjeli svoje majke i očeve... To su nevjerovatno snažna djeca. Da ne povjeruješ", rekao je.

 

Na novinarsko pitanje kako je reagirao kad je vidio prvo dijete u špilji, Karadžić je odgovorio: "Bio sam jako uplašen jer kad sam vidio ronioca i dijete ispred sebe, a ne možemo vidjeti daleko u tim uvjetima, možda 50 metara, još uvijek nisam znao je li to žrtva ili živo dijete. Bio sam jako, jako uplašen. Nije to bio dobar osjećaj. No kad sam vidio da je dijete živo, osjećao sam se jako dobro", rekao je Karadžić. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI